VRS Sundbyberg har blivit certifierad ambassadörsskola för Europaparlamentet

Viktor Rydbergs skola Sundbyberg har genomgått processen för att bli ambassadörsskola för Europaparlamentet, och tilldelades nu i mars sitt efterlängtade ambassadörsskap. Det innebär att skolan aktivt arbetar med frågor som rör oss som EU-medborgare.

EU i fokus hos VRS Sundbyberg

Juniorambassadörerna från VRS Sundbyberg med Europaparlamentariker Jessica Polfjärd (M) i samband med debatten i Europahuset.

2020-03-27

Uppdaterad 2020-05-12

För att bli ambassadörskola har SO-lärarna Charlotta Granath och Mingus Price fått genomgå en utbildning som utformats av Europaparlamentet. Syftet är att få elever att bli medvetna om Sveriges EU-medlemskap och därigenom bli mer aktiva EU-medborgare. Tack vare programmet har skolan fått kontakt med flera andra skolor i Sverige som också arbetar med EU.

“Intresset och förståelsen för vad det innebär att vara en EU-medborgare har ökat. Det är eleverna som driver arbetet med stöd av mig och Mingus, och de har många planer framåt där hela skolan ska involveras på olika sätt”, berättar Charlotta Granath. 

På VRS Sundbyberg tillsattes nämligen en elevgrupp av intresserade elever, från bland annat elevrådsstyrelsen, som kallas juniorambassadörer. Under skolåret lyfter juniorambassadörerna olika aktuella EU-frågor, genom bland annat EU-hörnan i VR Campus Sundbybergs bibliotek där aktuell information om EU i böcker och häften finns. De får även göra EU-relaterade studiebesök, som de två politiska debatter med europaparlamentariker i Europahuset som de fick delta i och där de även fick möjlighet att prata med politikerna. 

“Att få se eleverna när de deltog i en politisk debatt med utvalda Europaparlamentariker i Europahuset var så häftigt. Som rektor blir jag stolt över våra elevers kloka frågor och deras och lärarnas stora engagemang”, säger Lisa Dahlberg, rektor på VRS Sundbyberg.

Charlotta Granath passar på att uttrycka tacksamhet för stödet från skolledningen. “Det här har varit ett riktigt teamwork, under ett spännande år med bland annat Brexit, diskussioner samt planering inför firandet av Europadagen i maj. Vi ser fram emot att få hissa EU-flaggan och fira det här med våra elever.”

Beskedet om att certifieringen godkänts meddelades av Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige, och mottogs med glädje av de involverade lärarna och eleverna. Diplomeringen har senarelagts med anledning av corona-viruset och är planerad att genomföras i september. Då får skolan sin EU-plakett. Stort grattis till VRS Sundbyberg – och ett särskild tack till juniorambassadörerna, Charlotta och Mingus för ert fina och viktiga arbete! 

EU i fokus hos VRS Sundbyberg

Elever i samtal med Markus Bornekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige, efter debatten i januari. 

Med anledning av Europadagen 9 maj fick juniorambassadörerna möjlighet att delta i en livesänd frågestund med EU-minister Hans Dahlgren som Europaparlamentets kontor i Sverige arrangerade. Åtta skolor i Sverige deltog och från VRS Sundbyberg var eleven Love Hoflin frågeställare. Övriga juniorambassadörer tillsammans med SO-lärarna Charlotta och Mingus samt rektor Lisa följde sändningen från VR Campus Sundbybergs hörsal.

 

Charlotta_Granath

Charlotta Granath, SO-lärare på VRSS

Länktips

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok