Historia

1993

År 1993 i maj väcktes tanken om att starta en av de allra första friskolorna, efter att reformen nyss införts. Louise och Louise ville åstadkomma en skola där konst och vetenskap på hög nivå skulle få eleverna att älska att komma till skolan. De började jobba hemifrån och rekryterade i april 1995 sin första anställda, rektor Ingrid Jacobsen-Ahlnäs.

1994

Första skolan startas, VRG Djursholm. Den allra första tiden krävde entreprenörsvilja från såväl elever, lärare, rektor som från Louise och Louise. Allt som gjordes gjordes för första gången.

1995

Candide, första musikalen, sattes upp i Djursholms samskolas aula med Adam Olenius i huvudrollen. Louise och Louise blev Årets företagare i Danderyd. Tvärtemot vad man väntat sig så fanns det inte plats i Viktor Rydbergs samskola för andra årskullen. Det blev klassrum i baracker på skolgården, riktigt trevligt faktiskt!

1997

Första studentkullen sprang ut på VRG Djursholm. Samma dag brände en ökänd pyroman ned Norrängsgården, vilket innebar att utegymnastik fick stå på schemat i nästan två år.

1998

Nu hade det blivit svårt för dem med låga betyg att komma in på VRG Djursholm, så Louise och Louise sökte lokaler för att starta en skola till. Det hittade de intill Odenplan. Trots att det då rådde stor brist på lärare fick skolan närmare 600 ansökningar om de sju lärarplatser som utlystes.

2003

VRG Jarlaplan öppnades med ytterligare utrymme för konst, musik, dans och teater. Rektor blev Pernilla Hemmingsson, som arbetat i stiftelsen sedan 1996. Stiftelsen slöt samtidigt avtal med Danderyds kommun om att ta över huvudmannaskapet på Djursholms samskola.

2004

Viktor Rydbergs samskola öppnades, mitt under en genomgripande renovering av byggnaden. Kerstin Jakobsson-Hallén, som arbetat i stiftelsen sedan 1998, ledde den för stiftelsen nya process som det innebär att omvandla en kommunal skola i enlighet med Viktor Rydbergs visioner. Stiftelsen firade 10-årsjubileum med stor föreställning på Cirkus.

2005

Representanter för stiftelsens skolor besökte Stanfords Center for Innovations in Learning. Det resulterade i ett flerårigt samarbete som betytt mycket för den pedagogiska utvecklingen på skolorna, där rektor Bo Kristoffersson under sina 18 år på VRG spelade en framträdande roll.

2010

Anna Karlsson, lärare i matematik och NO på Viktor Rydbergs samskola utsågs till Europas mest innovativa lärare i en tävling som arrangeras av Microsoft i samarbete med Lärarförbundet. I den internationella finalen i Sydafrika kom Anna på tredje plats. Hon fick utmärkelsen för sitt innovativa sätt att använda Facebook och andra sociala medier. VRG inledde ett utbyte med Barbroskolan i Tanzania. Sedan dess sker årligen utbyte mellan VRG Odenplan, VRG Jarlaplan och skolan i Tanzania.

2012

Pernilla Hemmingsson, som lett VRG Jarlaplan från starten 2003, tog över rektorskapet på Viktor Rydbergs samskola och Lisa Dahlberg, som arbetat som biträdande rektor och konstnärlig ledare på VRG Jarlaplan sedan 2003, tog som rektor på VRG Jarlaplan. Styrelsen utökades med Fanny Westerberg och Nils Andersson.

2013

Louise och Louise lämnade över det operativa ansvaret till Kerstin Jakobsson-Hallén, som tillträdde som skolchef. Kristy Lundström kom tillbaka till VRG från Scandinavian School of Brussels, nu som rektor på VRG Djursholm, där Kristy arbetat som biträdande rektor 1997-2000. Christina Nyström lämnade sin post som biträdande rektor på VRG Djursholm och tog över rektorskapet på VRG Odenplan.

2014

VRS Vasastan, stiftelsens andra högstadieskola, öppnade. Rektor blev Ingela Spets, som sedan starten 2004 arbetat som biträdande rektor på VRS Djursholm. Stiftelsen förvärvade den fastighet som VRG Odenplan hade verkat i sedan starten, och istället flyttade VRS Vasastan in i lokalerna. VRG Odenplan flyttade samtidigt sin verksamhet över gatan till gamla Norrtulls sjukhus, som renoverats av Ramsbury Property. Stiftelsen firade 20-årsjubileum med stor föreställning på Cirkus.

2015

Upprustningen av VRG Odenplans lokaler i Ramsburys fastighet vann Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris.

2016

Louise och Louise fick Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för Betydande fostrargärning. Tidigare medaljörer är Anders Carlberg, grundare av Fryshuset, Börje Ehrstrand, rektor för Rinkebyskolan och Magnus Härenstam, magistern i Fem myror är fler än fem elefanter.

2017

Hösten 2017 öppnade Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor en ny grundskola, Viktor Rydbergs skola Sundbyberg. Rektor blev Lisa Dahlberg, verksam inom stiftelsen VR Skolor sedan 1998 och rektor på Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplan sedan 2012. Kristy Lundström tar över det operativa ansvaret för organisationen som skolchef.

2019

Stiftelsens fjärde gymnasieskola, VRG Sundbyberg, öppnar och nu är det inte längre bara VRG Jarlaplan som erbjuder estetiska programmet. Rektor blev Kajsa Parmell som senast verkat som rektor på just VRG Jarlaplan. Tillsammans med högstadiet VRS Sundbyberg flyttar gymnasiet in i nyrenoverade VR Campus Sundbyberg där tidigare huvudkontoret för Sieverts Kabelverk under många år huserat.

Under läsåret 19/20 firar Stiftelsen 25 år med olika aktiviteter, däribland en stor personalfest, invigning av det nya campuset samt en jubileumsmusikal.

2020

Styrelsen utser Amanda Hurst till ny skolchef för organisationen. Närmast kommer Amanda från VRG Djursholm där hon arbetat som rektor under föregående läsår. Tidigare har hon arbetat som skolledare under många år i både Täby- och Lidingö kommun.

2021

Stiftelsens första grundskola med låg- och mellanstadium planerar att öppna till hösten 2021. Skolan ska heta Viktor Rydbergs skola Nacka och det blir även vår första skola i Nacka kommun. Rektor är Lisa Dahlberg som under många år arbetat som både lärare och skolledare i stiftelsen. Antagningsmodellen för den nya skolan är unik och väcker stort intresse i skolsverige. Om skolan har fler sökande än elever än platser ska nämligen hälften av eleverna antas enligt geografisk närhet och hälften utifrån kötid – något som aldrig testats förut.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok