Elever deltar i EU-debatt på Europahuset och träffar politiker, som en del i arbetet med att bli ambassadörsskola för Europaparlamentet.

2020-01-29

Fredag 24 januari deltog elever från VRS Sundbyberg, från elevrådsstyrelsen och skolans juniorambassadörer för EU, i den årliga politiska debatten i Europahuset. Där får elever från skolor i Stockholmsområdet arbeta fram frågor som de sedan får ställa till politikerna. Eleverna från VRS Sundbyberg fick ställa frågor till Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna, som även stannade kvar efter debatten och diskuterade vidare med de intresserade och nyfikna eleverna. På en av bilderna ses även eleverna prata med Markus Bonekamp, chef på Europahuset i Stockholm, som modererade samtalet.

Debatten och möten med politiker är en del av VRS Sundbybergs arbete med demokrati och EU-frågor, samt en del av arbetet för att bli en certifierad ambassadörsskola för Europaparlamentet. Det innebär att elever är med och aktivt driver demokratifrågor på skolan. Sedan januari 2019 deltar lärarna Charlotta Granath och Mingus Price i utbildningar i EU-frågor och genomför olika EU-relaterade aktiviteter på skolan, till exempel skolval till Europaparlamentet. Dessutom har de byggt en EU-hörna, där eleverna själva kan fördjupa sig i EU:s funktion och arbete. 

Certifieringen till Ambassadörsskola för Europaparlamentet innebär att skolan genomgår ett program som syftat till att främja medvetenheten om Europa och europeisk demokrati bland ungdomar, genom att ge dem aktiva kunskaper om EU och i synnerhet Europaparlamentet. 

I programmet ingår att juniorambassadörerna delar med sig av sina kunskaper om de europeiska institutionerna, i synnerhet Europaparlamentet, till sina klasskompisar och uppmuntrar dem att bli aktiva europeiska medborgare. Arbetet sker med stöd av lärarna, som är seniorambassadörerna, och att uppmärksamma Europadagen 9 maj är en självklarhet.

Läs mer om programmet här:  http://www.europarl.europa.eu/sweden/sv/forlarareochskolor/epas.html

Dela inlägg

Twitterflöde

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok