Intervju: Elias Schmieder

Intervju

Elev

Elias Schmieder

Program

Naturprogrammet särskild variant musik.

Elias har kommit in på Stanford University och ska gå ett fyra-årigt Bachelor’s Degree programme. I intervjun nedan delar han med sig om hur hans år på VRG Odenplan (VRG Campus) har förberett honom inför kommande studentliv samt hans tips för andra elever som också önskar komma in på universitet som Stanford.

Ella-Usher-VRGO-webb 2

Fråga

Grattis till att ha kommit in på Stanford University! Hur kändes det när du fick reda på att du blivit antagen?

Svar

Självklart kände jag ett lyckorus. Men jag kände även lite tomhet efter att den långa ansökningsprocessen och väntan inför beskedet plötsligt var över. Nu ser jag fram emot vad framtiden har att erbjuda.

Fråga

Hur har din omgivning reagerat på att du ska gå på Stanford? Har du fått mycket stöd och uppmuntran från familj, vänner och lärare?

Svar

Alla är glada för min skull. Familjen är stolt. Jag har fått en del oförglömliga reaktioner från folk när jag har berättat att jag blivit antagen.

Fråga

Berätta lite om din utbildning på Viktor Rydberg gymnasium Odenplan (till HT-23 Campus Viktor Rydberg). Vilka ämnen har du särskilt gillat och hur har de hjälpt dig i din ansökan till Stanford?

Svar

Jag är intresserad av det mesta: historia, ekonomi, litteratur, ekologi… Ur ett ansökningsperspektiv har de mer avancerade kurserna Ma5, Eng7 och Fy2 varit till störst hjälp för att amerikanska universitet gillar att man har läst svåra kurser. För mig personligen har musiken gett mig mest – ingenting är en bättre paus från all teori än ett riktigt skönt jam!

Fråga

Vilka resurser och stöd erbjöd VRG för att hjälpa dig med ansökningsprocessen? Fanns det några specifika personer som var till hjälp?

Svar

Jag har haft mycket kontakt med SYV Ingvar Dahlström under ansökningsprocessen. Jag är också tacksam för rekommendationsbreven jag fick av mina lärare, fastän jag själv inte får läsa breven!

Fråga

Vad ser du mest fram emot när det gäller att studera på Stanford? Finns det några specifika kurser, möjligheter eller erfarenheter som du ser fram emot att utforska?

Svar

Det som är bra med amerikanska college-utbildningar är att de är breda. Man har stor frihet när det kommer till valbara kurser, så jag kan prova på lite av allt. Jag vill försöka utnyttja allt som finns att tillgå utanför klassrummet också: gästföreläsare, föreningar, de andra eleverna, Silicon Valley och promenader i närliggande redwoodskogar!

Fråga

Du kommer att bege dig till en annan kultur och ett nytt land när du börjar på Stanford. Hur känner du inför det? Har du några förväntningar eller farhågor inför den här förändringen?

Svar

Som tur är så är jag inte i samma båt som 1800-talets utvandrare som flyttade till Amerika och aldrig besökte Sverige igen… Jag är amerikansk på min pappas sida och jag är ofta i Kalifornien för att besöka släkten. Så inget kommer vara nytt för mig när det gäller kulturen. Det handlar snarare om en konstig känsla av att resa bort och komma hem på en och samma gång. Utmaningen kommer vara att hålla kontakten med alla i Sverige. Jag har lovat att bli bättre på att lägga upp inlägg på Instagram så att vännerna hålls uppdaterade om livet i USA. Jag skapade skämtsamt en plan med några i klassen att de ska ta ett utbytesår i Kalifornien och att jag sen tar ett i Sverige…

Fråga

Hur tror du att din tid på VRG har förberett dig för att klara utmaningarna och anpassa dig till studentlivet på Stanford?

Svar

Kvaliteten på utbildningen på VRG Odenplan har varit hög, med bra lärare och den ultimata klassen. Fantastiska människor. Jag är förberedd på att klara potentiella utmaningar som dyker upp på Stanford. Studentlivet på Stanford präglas av föreningar för allt från film och religion till rymden och AI. VRG är på samma sätt med alla dess kommittéer.

Fråga

Du har varit och besökt Stanford University i USA. Kan du berätta lite om din upplevelse där och vad som gjorde att du kände att det var rätt val för dig?

Svar

Jag besökte Stanford för en månad sedan på ett event för antagna elever, men första gången jag var där var för fem år sedan. Det första jag tänkte på då var den vackra spanska arkitekturen och hur enormt och öppet campuset är. Bakom campuset finns en sjö och gröna kullar med vilda kalkoner. Men det som tilltalade mig allra mest med Stanford var skolans entreprenörskaps- och innovationskultur. Det finns en stark tro att med nya innovationer och idéer kan man förändra världen.

Fråga

Att ansöka till utländska universitet kan vara en komplex process. Kan du berätta lite om de steg du var tvungen att ta för att ansöka till Stanford? Vilka dokument och handlingar behövde du förbereda och hur lång tid tog hela processen?

Svar

Man söker på en hemsida som heter Common Application och skickar in betyg, rekommendationer, uppsatser, en lista på aktiviteter man gjort utanför skolan, eventuella provresultat och lite allmän info om sig själv. Stanford bad om en intervju som jag gjorde fysiskt i Stockholm, men man måste inte få en intervju för att komma in. Själva ansökan började jag skriva på ett halvår innan deadline, som ligger i början av januari. Men jag har arbetat hårt med studierna redan från början.

Fråga

Vad skulle du säga till andra elever som drömmer om att komma in på universitet som Stanford? Har du några råd eller tips att dela med dig av?

Svar

Ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare så tidigt som möjligt. Tillsammans kan ni skapa en plan för hur du får en stark ansökan. Det går inte att börja för tidigt med ansökningsprocessen. Och gör sånt du tycker är kul, sånt som du verkligen brinner för! Aktiviteter utanför skolan, så kallade extracurricular activities, är kanske den viktigaste delen av ansökan. Amerikanska universitet vill hellre att du har gått in på djupet inom ett eller två områden än att du är bra inom många. Områdena som jag lyfte fram i min ansökan var musik och ledarskapserfarenhet i olika organisationer.

Fråga

Avslutningsvis, har du några långsiktiga mål eller drömmar för din framtid? Finns det något speciellt du hoppas uppnå genom din utbildning vid Stanford?

Svar

Jag vill göra världen till en bättre plats. På Stanford kommer jag få verktyg att göra det!

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok