Olika utbyten och samarbeten världen över

4 juni, 2018

Vi inom VR skolor har stora ambitioner och en nyfikenhet att ständigt lära nytt. När vår kompetenta lärare söker efter nya samarbeten och utmaningar så sträcker det sig utanför Sveriges gränser, och under vi har under året varit på långväga besök. Det handlar helt enkelt om att hålla sig ajour med den utveckling som sker i undervisningen och utbildning.

 

Ett samarbete som vi tidigare har skrivit om här på hemsidan är det utbytet vi har sedan 2012 med skolan Punahou school på Hawaii. Phil Yoder och Tyler Richber var då där och hälsade på med några av våra gymnasieelever. Läs mer om den händelsen här.

Nu var det även dags för våra elever på VRS Vasastans att göra en stipendieresa dit. Sex elever i åk 8 har under 10 dagar varit på en stipendieresa där de besökt vår vänskola Punahou school i USA. Eleverna har medverkat i undervisningen, besökt bl.a. Pearl Harbor och naturreservatet Hanuama Bay, bott i värdfamiljer och fått en unik erfarenhet och insikt i amerikansk och hawaiiansk kultur. Eleverna bodde hos de elever som besökte VRS Vasastan i mars. VRS Vasastan och Punahou school har under fyra år haft ett digitalt utbyte där samtliga elever i åk 8 har varsin brevvän där de bl.a. diskuterar relevanta internationella frågor utifrån FNs globala mål under läsåretLäs om elevernas upplevelser i deras blogg. Här hittar ni Punahous hemsida och blogg från deras besök. Vi vill tacka Punahou school och alla värdfamiljer samt rikta ett särskilt tack till Atlas stipendier som möjliggjort detta utbyte! En ny resa är planerad för tre av våra gymnasieelever, en från varje gymnasium, denna sommar och då följer Johanna Löfgren Ådin från Jarlaplan med.

 

Ett annat utbyte vi har haft under många år är med Barbro Johanssons skola i Tanzania. Studenter och lärare från alla våra tre gymnasieskolor har under vid flera tillfällen åkt ner och hälsat på, och elever och lärare från Barbro Johanssons skolan har varit här i Sverige och bott hos värdfamiljer och följt med i skolans vardag. VRG for Tanzania är ett kulturellt utbyte, och här kan du läsa om när eleverna i Djursholm åkte ner nu senast.

 

 

Tre lärare från VRS Djursholm (Lena Brännström, Monique Engela och Ewa Carlsson) åkte till Sydafrika och besökte där Projekt Playground. De intervjuade olika lärare från olika skolor i Sydafrika för att få mer insikt i hur skolsystemet där är uppbyggt och fungerar.

”-At Project Playground we first looked at a presentation about their work and then we had a tour around the facilities and the township of Langa. It was a very moving and inspiring visit realizing how children really need all the support they can get from organisations such as these and from the society when their own family structure and own life situation is dire. It became apparent that a wholistic approach is needed where all aspects of a childs life is adressed for them to be able to be motivated and equipped to learn at school.” berättar Monique när vi frågar henne.

 

Förra veckan kunde ni läsa här på hemsidan om hur lärare från VRS Vasastan var och besökte Kyoto Gakuen School i Kyoto. Under de senaste två åren har Viktor Rydberg skola Vasastan arbetat med att starta upp ett internationellt samarbete med en skola i Kyoto, Japan. Projektet började med ett besök av rektor, skolchef och lärare från Kyoto Gakuen School. Sedan dess har vi haft återkommande besök av rektor och lärare från Kyoto där de har tagit del av vår utbildning, kultur och de projekt vi driver på skolan. Under läsåret 16/17 besökte rektor Ingela Spets samt biträdande rektor Monica Ekman Kyoto Gakuen School för att starta upp samarbetet. Under maj 2018 hade vi från VRSV möjlighet att besöka Kyoto Gakuen school igen med ytterligare skolledare och lärare. Syftet var denna gång att presentera svensk kultur och utbildning. Läs mer om detta spännande utbyte här.

 

Inom Europa har vi två pågående utbyten just nu, ett i Tyskland och ett i Frankrike. Femton elever och två lärare från VRS Djursholm var nere på ett utbyte med Anne Frank Gymnasium i Rheinau, Tyskland, och med en skola i Frankrike har VRS Vasastan ett pågående vlogg och emailutbyte.

Vi är så glada och stolta över alla våra fantastiska lärare och begåvade elever, och ser fram emot nästa läsår med nya spännande utmaningar, utbyten och kreativitet. Tillsammans åstadkommer vi mer.

 

 

 

Dela nyheten med dina vänner

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok