VRS Vasastan teachers visit Kyoto, Japan

28 maj, 2018

Under de senaste två åren har Viktor Rydberg skola Vasastan arbetat med att starta upp ett internationellt samarbete med en skola i Kyoto, Japan. Projektet började med ett besök av rektor, skolchef och lärare från Kyoto Gakuen School. Sedan dess har vi haft återkommande besök av rektor och lärare från Kyoto där de har tagit del av vår utbildning, kultur och de projekt vi driver på skolan. Under läsåret 16/17 besökte rektor Ingela Spets samt biträdande rektor Monica Ekman Kyoto Gakuen School för att starta upp samarbetet. Under maj 2018 hade vi från VRSV möjlighet att besöka Kyoto Gakuen school igen med ytterligare skolledare och lärare. Syftet var denna gång att presentera svensk kultur och utbildning. Det finns ett stort intresse för den svenska pedagogiken och man ser det från japanskt håll som ett sätt att utveckla sin egen undervisning genom ett samarbete med VRSV. På plats i Kyoto presenterade vi vår skola för den japanska skolans alla lärare där vi särskilt lyfte fram vårt arbete med de globala målen, de estetiska ämnena och hur vi arbetar med kreativitet och variation i undervisningen. En del av vår presentation handlade också om inkludering och specialpedagogik. Under veckan i Kyoto fick vi också möjligheten att undervisa i våra respektive ämnen på skolan vilket var en väldigt fin erfarenhet för oss. Sammanfattningsvis kan man konstatera att den japanska undervisningen mestadels bygger på föreläsningar, till skillnad från våra lektioner som bjuder in till interaktion och diskussion.

Under veckan fick vi möjlighet att ta del av skolans arbete, besöka lektioner, ta del av japansk kultur i form av att besöka olika betydande tempel, historiska byggnader och monument. Vi har också haft diskussioner i projektgruppen om hur vårt framtida samarbete skulle kunna se ut.

Vi tror att detta utbyte på sikt skulle kunna vara väldigt värdefullt för våra lärare och elever. Vi ser ett stort värde att kunna erbjuda våra elever insikt och fördjupad förståelse för en främmande kultur som på många sätt är väldigt annorlunda vår, även om Japan samtidigt är ett väl utvecklat högteknologiskt land.

Under höstterminen kommer VRSV få besök av lärare från Kyoto Gakuen school (främst lärare inom NO och bild) för att se och ta del av vår skola och våra projekt (Future city och First Lego league). Inom projektgruppen finns också en tanke att ta emot japanska elever inom snar framtid. Detta samarbete finansieras helt av stipendier som vi sökt och blivit beviljade. Vi hoppas även framöver kunna skicka våra egna elever till Japan inom ramen för dessa stipendier.

Dela nyheten med dina vänner

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok