VRG Odenplan-eleven Debdut Sengupta tar plats i Sveriges Unga Forskningslandslag 2020

Debdut Senguptas projekt “Perioden av ett bråk” är ett av 12 forskningsprojekt som elever på skolor från hela Sverige driver, som nu tar plats i Sveriges Unga Forskningslandslag 2020.

debdut sengupta

Debdut Sengupta, årskurs 2 på VRG Odenplan

2020-04-22

Debdut Sengupta är elev i årskurs 2 på Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan och har i sitt projekt studerat hur perioden av ett bråk förhåller sig till nämnaren i bråket. “Perioden av ett bråk är det antal siffror varefter decimalutvecklingen av bråket upprepas. För att kunna hitta samband mellan perioden av ett bråk och dess nämnare använde jag mig av programmering i Python, och fick fram fyra generella samband, som jag bevisade algebraiskt. Även om området är rent matematiskt, har periodicitet användningsområden i bland annat teknik, som i kryptering, och fysik, som i astronomi.” 

Idéen till studien uppkom redan när Debdut gick i årskurs 6, alltså för 5 år sedan. “Då hade jag fått en uppgift där begreppet ”Period” hade introducerats, men metoden att beräkna perioden var inte förklarad algebraiskt. När jag tittade närmare på detta område fann jag att sambandet mellan perioden och nämnaren av bråk verkade väldigt slumpmässig. Det var det som väckte mitt intresse. Hur kunde något så fundamentalt i vårt strukturerade matematiska system verka så slumpmässigt? I årskurs 6 fann jag inte många samband, men i och med att jag lärde mig mer matematik och programmering under åren, speciellt på gymnasiet men även på egen hand, kunde jag studera området närmare och hitta flersamband.” 

Debdut berättar vidare att landslaget vanligtvis brukar representera Sverige i internationella forskningstävlingar som ISEF, EUCYS och CASTIC, men på grund av coronaviruset kommer dessa tyvärr att ställas in i år. “Det är en stor ära att få vara del av landslaget, speciellt eftersom jag har tagit mig hit med ett projekt som jag brinner för och som jag har utfört självständigt. Vi i landslaget får vara en del av andra aktiviteter under året som jag verkligen ser fram emot!”

VRG Odenplans rektor Christina Nyström är stolt över Debduts framgångar, för det hör inte till vanligheterna att en elev i årskurs 2 tar sig till landslaget. “Vi på VRG Odenplan är väldigt stolta över att Debdut Sengupta har vunnit en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag. Enormt roligt och starkt jobbat av en elev som går i årskurs 2, då det vanligen är årskurs 3-elever som vinner finalplatser. Stort grattis till Debdut från alla oss på Odenplan!”

”Ett välformulerat problem, väl skrivet och med mogen analys. Mycket självständigt utfört. Stipendiaten visar en imponerande förståelse.”

Juryns motivering

Länktips

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok