VRG Odenplan-eleven Alice Heiman tar plats i Sveriges Unga Forskningslandslag för sitt AI-projekt om genus i litteratur

Under finalen av forsknings-SM vid utställningen Unga Forskare utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag 2021 där Alice Heiman, andraårselev på Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, nu tar plats för sitt AI-projekt om genus i litteratur. Hon blir en av flera VRG-elever som genom åren fått representera Sverige i forskning.

2021-04-12

Alice Heiman tog under jullovet en gratis onlinekurs om artificiell intelligens vid Harvard University. Under en föreläsning om textanalys föddes idén om att själv fördjupa sig vidare. “Jag blev fäst vid ett citat av den engelska lingvisten John Rupert Firth: “You shall know a word by the company it keeps”. Ett ord får alltså sin mening beroende på vilka ord det används tillsammans med. Jag började därför fundera på om hur vi använder språket reflekterar samhällets syn på kvinnor och män och om detta kan analyseras med datorer. Därefter växte projektet fram genom att skriva, testa och skriva om massvis med kod!”, berättar Alice.

Genom att undersöka närliggande ord i meningar kunde Alice skapa numeriska representationer för ett ords känslomässiga användning. Programmen gick igenom tusentals böcker publicerade mellan 1830 och 1930 för att hitta skillnader i positivitet mellan feminina och maskulina ord. Resultatet visade en viss skillnad i ordens laddning, maskulina termer förknippas i större utsträckning än feminina termer med förtroende. “AI:n kunde även känna igen att kvinnor blev mer positivt framställda i Spice Girls-låtar jämfört med låtar av Kanye West!”, menar Alice. 

Det ideella ungdomsförbundet Unga Forskare beskriver landslaget som “bestående av Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap”. För VRG-eleven som länge drömt om att nå en av landslagets 15 åtråvärda platser är det nu en dröm som går i uppfyllelse. Landslaget kommer under året att representera Sverige i olika internationella vetenskapstävlingar, delta på forskningsevent och få personliga mentorer med stor expertis inom de aktuella forskningsområdena. “Jag kommer redan i maj att delta i tävlingen ISEF som är VM i forskning för unga! Redan nu har jag fått träffa många fantastiska och likasinnade ungdomar och hoppas få ett lärorikt år”, berättar en upprymd Alice som fortfarande har svårt att ta in beskedet om landslagsplatsen. “En av de främsta sakerna jag kommer ta med mig från hela denna resa är att det bara är att göra! Man vet nämligen aldrig var man kan hamna!”. 

Skärmavbild 2021-04-12 kl. 10.54.00

Alice Heiman medverkar i TV4 Nyhetsmorgon (2021-03-30) med sitt forskningsprojekt. Se inslaget!

Projektet som undersöker känslor kopplade till genus i litteratur och låtar kanske inte låter helt obekant. För TV4 har Alice Heiman nämligen redan hunnit berätta om sitt projekt för storpublik. Hon beskriver det som en väldigt rolig men nervös upplevelse när hon fick medverka i TV4 Nyhetsmorgon över länk. “Inom forskarvärlden måste man kunna presentera den forskning man gjort för allmänheten och därför tyckte jag att det var en bra träning för framtiden”.

Forskningsframtiden för den ambitiösa gymnasieeleven ser ljus ut och själv ser Alice en utvecklingspotential sitt nuvarande projekt där de generella tekniker hon tagit fram skulle kunna appliceras i projekt som exempelvis undersöker partiskhet i nyhetsartiklar, mäter hur samhällsdebatten förändras över tid eller används som ett verktyg för litteraturforskare. Men Alice själv vill framöver nog helst fördjupa sig inom fysik och programmering. “Jag brukar beskriva mig själv som ‘en nyfiken själ i en otroligt spännande värld’ men om jag vill utforska universums minsta byggstenar med partikelfysik eller beskåda kosmos spännande strukturer med astrofysik, återstår att se”.

bild2
cover-image-knlhujne-aliceheiman

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok