VRG Djursholm utforskar existentiella uttryck i media

I Svenska 3 arbetar treorna med temat ”existens” och hur existentiella uttryck yttras i olika medier, litteratur, film, musik, konst.

2019-10-09

I momentet stöter eleverna på flera tidlösa existentiella frågor som ingen i längden kan undgå att ta ställning till. Hur funderingar kring existens gestaltats har emellertid varierat genom historien. Som en del av momentet får eleverna besöka Bonniers konsthalls utställning ”Kosmologiska pilar – resor i den yttre och inre rymden”.

Utställningen samlar tretton samtida konstnärskap som använder sig av science fiction och rymden för att ställa frågor kring människans existens och hur vi behandlar den värld vi lever i. Vad kommer att hända med vår planet och vilket ansvar har vi för våra handlingar? Varför söker vi oss ut till rymden? Vad innebär det egentligen att vara människa? Var går gränsen mellan människa och maskin? Vilka möjligheter och hot innebär artificiell intelligens för vår existens?

Eleverna kommer att hänvisa till ett valfritt konstverk från utställningen i sina utredande texter om hur existentiella frågor kommer till uttryck i skönlitteratur och andra medier under 1900-talet och i vår samtid. Konst och vetenskap går hand i hand!

Bonniers konsthalls utställning ”Kosmologiska pilar – resor i den yttre och inre rymden”.

Bonniers konsthalls utställning ”Kosmologiska pilar – resor i den yttre och inre rymden”

Bonniers konsthalls utställning ”Kosmologiska pilar – resor i den yttre och inre rymden”

Bonniers konsthalls utställning ”Kosmologiska pilar – resor i den yttre och inre rymden”.

VRG Djursholm elever i Svenska 3 besöker Bonniers Konsthall.

Kort om

Utställningen Kosmologiska pilar samlar tretton samtida konstnärskap som använder sig av science fiction och rymden för att ställa centrala frågor kring människans existens och hur vi behandlar den värld vi lever i. Konstverken lyfter fram idéer och visioner som rör sig fritt mellan ämnen som astronomi, miljö, genus, kolonisering, futurism och artificiell intelligens.

Läs mer

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok