MEP Stockholm 2020 är med anledning av Covid-19 inställt

Utifrån osäkerheten kring hur den rådande pandemin utvecklar sig har Stiftelsens styrelse i samråd med iMEP fattat det tråkiga men nödvändiga beslutet att MEP Stockholm 2020 helt och hållet ställs in. Vi sätter alltid våra elever, personal, deltagare och värdfamiljers trygghet och säkerhet främst.

2020-02-28

Uppdaterad 2020-10-01

VRG Odenplan och VRG Djursholm har anordnat MEP lokalt i sina respektive skolor som en del av undervisningen, och en gemensam delegation har under många år deltagit i de regionala och internationella sessionerna som representanter för Sverige. 7-14 november 2020 skulle Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor för tredje gången stå värd för den internationella sessionen av Model European Parliament (MEP), efter att sessionen som från början skulle ägt rum i mars 2020 skjutits upp. Demokratibygget är medarrangör, och MEP är finansierat tack vare bidrag från Erasmus+. Nu såg vi fram emot att ännu en gång få visa upp vår stad!

MEP är ett EU-parlamentsrollspel där ungdomar från alla EU:s 28 medlemsstater ges chansen att fördjupa sitt intresse i internationella politiska frågor. Syftet är att gymnasieelever ska få lära sig att samarbeta med varandra, utveckla en förståelse för demokratiska processer och EU:s institutioner, samt skapa mötesplatser för Europas unga. Ungdomarna arbetar, precis som i EU-parlamentet, i ämnesspecifika utskott med att söka stöd för sina politiska förslag och skriva resolutioner. I generalförsamlingen debatterar och voterar ungdomsdelegaterna om resolutionerna.

När de europeiska ungdomarna skulle komma till Sverige och Stockholm för att jobba med aktuella politiska utmaningar skulle även det kulturella utbytet stå fokus. För att ungdomarnas vistelse skulle bli så upplevelserik och personlig som möjligt, erbjöd vi dem en plats hos en värdfamilj och vi är tacksamma över att så många familjer var beredda att öppna sina hem för en europeisk ungdom under en vecka.

Projektkoordinator Richard Wahlström besvarar gärna eventuella frågor på mepstockholm2020@gammal.vrskolor.nu.

Kort om

Model European Parliament (MEP) är en internationell simulering av Europaparlamentets arbete för studenter i åldern 16–19 år. Syftet med programmet är att ge unga människor en inblick i Europaparlamentets arbete och öka deras medvetenhet om europeiskt medborgarskap. Två sessioner hålls varje år, var och en med ungefär 180 gymnasieelever.

Mepeurope.eu

Texten publicerades av Richard Wahlström, webbredaktör.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok