Skrivtävling och lästips från våra skolbibliotekarier!

Våra skolbibliotekarier Hanna, Evelina och Linnea vill ta tillfället i akt under läslovet och tipsa om några väl valda titlar som finns att låna i våra skolbibliotek.

2019-10-30

Vi hoppas att alla elever njuter av ett skönt höstlov, och kanske passar på att vila upp sig med en skönlitterär bok.

Dessutom vill vi tipsa om skrivtävlingen. Delta genom att skriv en text, novell, dikt, på högst 3 sidor. Döp dokumentet till ditt för- och efternamn, klass och skola. Skicka till biblioteket@vrg.se.

Stort tack till våra skolbibliotekarier som gör ett viktigt jobb för våra elever.

“En av oss ljuger” skriven av Karen McManus ,är en spännande ungdomsroman som skildrar fyra gymnasieungdomars resa till att försöka rentvå sina namn på ett mord som de anklagas för. Det utvecklas till mordutredning och alla bevisen pekar på de fyra elever som befann sig på en kvarsittning samtidigt. Boken ställer frågor om moral och etik. Vem är egentligen skyldig ? Vem av dem ljuger ?

Blå längtan skriven av Sollentuna författaren Elisabet Nemert och gavs ut 2018. Blå längtan är en stark roman om två maskrosbarn: Naomi i Nigeria och Pia i Stockholm. Pia växer upp i ett missbrukshem med hennes föräldrar som är alkoholister. Naomi ser annorlunda ut och förskjuts från sin familj. Naomi får vara med om mycket på savannen, men blir slutligen adopterad till Sverige. Boken berättar om det starka bandet mellan två vänner, om människors lika värde och om en värld i förändring.

“A walk to remember” skriven av Nicholas Sparks är en romeo- och julia berättelse som kretsar kring Landon och Jamie två gymnasieungdomar vars lycka prövas av omgivningen och ödet. Kan deras kärlek övervinna alla hinder som kommer i deras väg ? A walk to remember filmatiserades även 2002 med Mandy Moore och Shane West i huvudrollerna. Vilken version gillar du bäst: filmen eller boken ? Läs och bedöm själv.

”Sovande jättar” – Sylvain Neuvel: första delen i en sci-fi-trilogi som handlar om att det runt om i världen hittas delar till en enorm robot. Ett forskningsteam leder sökandet och bärgandet av kroppsdelarna och vill utforska roboten, men blir övervakade av en anonym figur som håller förhör med dem. Spännande berättad då berättarformen utgörs av dessa förhör, dagboksanteckningar, radiokommunikation etc. och en blir både frustrerad och nyfiken på vem denna anonyma person är och varför hen intresserar sig för projektet och vad hen har för roll i det hela.

”Brännmärkt” – Lizette Edfeldt: också första delen i en trilogi, men detta är en dystopi som utspelar sig i ett framtida samhälle, Imperiet. Världen såsom vi känner den har gått under av naturkatastrofer och epidemier och i detta nya samhälle är resurserna knappa och alla människor lever i olika ranger i ett hierarkiskt system. Vi får följa Adeline, som är av låg rang men som i hemlighet vän med dottern till den mest framstående familjen i samhället, och Adelines kamp mot Imperiet. Kul med svensk dystopi, välskriven och intrigfylld.

”Allt jag fått lära mig” – Tara Westover (biografi) för det var en så fantastisk läsupplevelse! Tara föds i en mormonsk familj i Idaho och boken kretsar kring hennes uppväxt och familjerelationer och det faktum att hon aldrig fick gå i skolan, snarare än att explicit behandla familjens religion, även om den såklart genomsyrar hela hennes liv. Hejdundrans vackert språk, knivskarpa personporträtt och beskrivningar – den lämnade mig helt tagen.

“The Hate U Give “– Angie Thomas, en spännande och nyanserad berättelse identitet och att höra hemma någonstans rotad i Black Lives Matter-rörelsen.

“Lumberjanes“ – Noelle Stevenson, en varm och otroligt rolig seriebok om ett gäng scouttjejer på läger där det finnas mer än stubbar och ekorrar i skogen…

”Guldkompassen” – Philip Pullman, en av de stora titlarna när man pratar om fantasy för unga. Läs boken innan du ser tv-serien som släpps om en vecka.

Författaren Viktor Rydberg

Viktor Rydberg var en bred författare som gav ut både diktsamlingar och skönlitterära verk. Vi har flera av Viktor Rydbergs verk i våra skolbibliotek, som exempelvis Singoalla och Tomten, fråga gärna våra skolbibliotekarier om du vill läsa ett verk att honom.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok