Josefin talar för att göra oss uppmärksamma

Josefin Knudsen är elev på Viktor Rydberg Jarlaplan. Hon fick i år det ärofyllda uppdraget att tala på Raoul Wallenbergs torg under förintelsens minnesdag nu i söndags den 27 januari.

2019-01-29

I september förra året anordnades en manifestation av elever på skolan, där Josefin då var en av talarna. Hon blev efter det tillfrågad av Forum För Levande Historia att i år vara en av talarna på förintelsens minnesdag. I sitt tal berättade hon kortfattat om sina egna släktingar och deras tragiska öde. Hon pratade om sina minnen från “March Of The Living”, en organiserad resa till Polen för judiska ungdomar världen över, där man får ta del av det judiska Polen och hur det såg ut både innan och under förintelsen.

I sitt tal kritiserade även Josefin den svenska politikens toppskick, eftersom det även där förekommer antisemitism. För henne är det en viktig aspekt att lyfta eftersom många tror att antisemitismen endast kommer från nazister, när den i själva verket finns överallt, till och med bland våra högsta politiker. Hon tycker självklart att det är viktigt att minnas förintelsen, alla människors öden och vad som hände, vilket hon också påpekade i sitt tal; men Josefin tryckte även på att i dagslägen är det minst lika viktigt att minnas hur det kunde hända, vad som faktiskt kan ske om vi låter antisemitismen slinka förbi som rättfärdigad.

Josefine Knudsen talade på Raoul Wallenbergs torg under förintelsens minnesdag söndagen den 27 januari 2019.

Se inslaget

Här kan du se inslaget från Expressen. Josefin talar i slutet av inslaget.

Expressen inslag

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok