Intervju: Oscar Hope

Intervju

Elev

Oscar Hope

Program

Samhällsprogrammet spetsinriktning engelska

Oscar Hope går samhällsprogrammet med spetsinriktning engelska på Viktor Rydberg gymnasium Djursholm. Att kunna läsa mer engelska lockade Oscar för att bli bättre på att använda språket i formella och akademiska sammanhang. Det finns även utrymme att på sin fritid ägna sig åt andra aktiviteter – något som är extra viktigt om man är intresserad av att studera vid utländska universitet som värdesätter ”extracurricular activities”.

Alexander Donka

Fråga

Varför sökte du till VRG Djursholm?

Svar

Jag hade länge varit intresserad av VRG eftersom det hade ett bra rykte bland mina jämnåriga kompisar i grundskolan, och när jag sedan närvarade vid VRG:s öppna hus fick jag ett väldigt bra intryck av lärarna. Anledningen till att det blev Djursholm var främst för att spetsprogrammet i engelska endast erbjuds här.

Fråga

Hur är det att gå just samhällsprogrammet spets engelska?

Svar

Det är bra! Majoriteten av kurserna är dock på svenska (jag skulle säga att det ungefär är ett 35-65-förhållande: 35% av undervisningen är på engelska enligt mina uppskattningar). Kurserna är intressanta, lärarna är bra — av de kurser som hör till spetsprogrammet har jag särskilt tyckt om universitetskursen i litteratur vi får göra i trean. SamEng är ett brett program som lämnar de flesta dörrar efter gymnasiet öppna (särskilt om man lägger till Matematik 3b som tillvalsämne). Samtidigt är arbetsmängden från vad jag förstått det mer förlåtande än vad den exempelvis kan vara på Naturprogrammet. Detta ger mer tid åt aktiviteter utanför skolan — tid som är viktig att ha om man är intresserad av att studera vid utländska universitet som värdesätter ”extracurricular activities”.

Fråga

Vilka individuella kurser har du valt att läsa?

Svar

Matematik 3b, Franska 4 och 5 och Internationella Relationer.

Fråga

Varför vill du lära dig extra mycket engelska?

Svar

Jag vill plugga utomlands! Har en brittisk pappa så pratar sedan innan språket varje dag, men valde det här programmet för att finslipa och utveckla min engelska. Ville kunna använda engelskan i formella/akademiska sammanhang, och med lika stor säkerhet som jag känner med svenskan. Nu känner jag absolut att jag ligger på den nivån med engelskt skrivande.

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

Jag tycker om i princip alla mina lärare. Lärarna var en av de främsta anledningarna till att jag valde VRG, och där känner jag verkligen att jag valde rätt. Det som jag tycker utmärker lärarna här är att de vet hur man ska prata med gymnasieelever — hur man (oftast) behåller deras uppmärksamhet, och hur man gör dem motiverade att lära sig mer.

Fråga

Vad gillar du mest med skolan?

Svar

Kompisarna, lärarna, lokalerna (fina byggnader), maten och blockschemat.

Fråga

Varför tycker du framtida elever ska ansöka om att gå på SamEng på VRG Djursholm?

Svar

Om du tycker om att läsa, vill bli bättre på engelska och vill ha goda förutsättningar för att komma in på brittiska/amerikanska universitet skulle jag säga att SamEng är rätt program.

Fråga

Vad vill du göra efter studenten?

Svar

Plugga utomlands!

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok