Intervju:Abanob Ibrahim

Intervju

Elev

Abanob Ibrahim

Program

Ekonomiprogrammet inriktning juridik

Enligt Abanob har juridikinriktningen lärt honom mycket användbar kunskap som han inte bara har nytta av i skolan men även i vardagen, t.ex. hur man är mer ekonomiskt smart, förståelse för omvärlden och ett klokare konsekvenstänk. I hans individuella val ville han vara både smart och äventyrlig och valde därför Retorik 1, Bild och Form 1, Spanska 4 och Matematik 3.

Jennifer-Fattala-VRGS-webb 2

Fråga

Varför sökte du till VRG Sundbyberg?

Svar

Oftast när det gäller att söka information på något viktigt för min framtid så ser jag till att verkligen få reda på det minsta lilla. Efter att tag av att söka runt så ansåg jag att VRG hade bäst balans av rykte, tillgängliga utbildningar, kunskaper samt att VRG i Sundbyberg var ganska ny. Därför tyckte jag att det hade varit bästa valet för mig.

Fråga

Hur är det att gå just ekonomiprogrammet inriktning juridik?

Svar

Det känns betydligt mycket bättre än vad jag hade trott innan jag ansökte hit. Man brukar för det mesta ha det svårt att bestämma viktiga saker som påverkar ens liv, men till detta så rekommenderar jag att man går efter magkänslan. Juridikinriktningen har presenterat mig till en massa ny information och kunskap som jag kan använda mig av under min vardag. Exempel på detta är att tänka mer ekonomiskt smart, förstå vad som händer runt omkring i mig och i världen med hjälp samhällskunskapslektionerna eller att man har ett klokare koneskvensktänk tack vare juridiklektionerna.

Fråga

Vilka individuella kurser har du valt?

Svar

Att testa nytt är äventyrligt och ger en känsla av spänning då man inte är medveten om vad man kan lära sig. Därför såg jag till att välja något extra kul och lärorikt såsom Retorik och Bild och Form. Däremot ville jag även balansera detta med viktiga ämnen som ger extra merit för att få så bra merit poäng som möjligt efter studenten. Dessa ämnen var Spanska 4 och Matte 3. Jag säger inte heller att de är tråkiga, utan tvärtom ibland, eftersom man får chansen att lära sig ett nytt språk och att lärare kan få ämnet att bli mycket roligare.

Fråga

Vad får du lära dig om din fördjupande inriktning juridik?

Svar

Man får bland annat lära sig mer specifikt om lagar samt regler och hur de påverkar oss eller andra runt om i världen. Det blir även väldigt intressant på grund av att man får tillgång till lagboken och analyser av olika brottsliga fall. Genom denna inrikting så får man verkligen en helt ny bild och en massa perspektiv om hur personer kan komma att hamna i brottsliga situationer, men även vad man kan göra för att hålla sig ifrån sådana fall. Ytterligare så öppnar juridikinriktningen upp för en massa intressanta ämnen efter gymnasiet, såsom jurist, advokat, åklagare eller även socionom.

Fråga

Finns det möjlighet att läsa estetiska kurser på VRGS, även om man inte går estetprogrammet?

Svar

Ja, ett exempel på detta är mitt individuella val Bild och Form 1, men man kan även välja annat såsom musikproduktion. Dessutom är lärarna väldigt passionerade och kunniga inom sina ämnen, vilket gör lärandet underhållande.

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

Det finns ett par lärare som jag anser undervisar på väldigt underhållande sätt eller som generellt sett har personligheter som gör det lättare att prata med. På så sätt lär man sig mer eftersom man faktiskt har kul under lektionen. En lärare som dock utmärker sig mest är vår bild och form-lärare eftersom hon verkar alltid avslappnad och gillar verkligen de ämnen hon undervisar. Dessutom får vi elever vara med och bestämma samt presentera förslag på saker man kan göra som gör ämnet ännu mer underhållande.

Fråga

Vad gillar du mest med VRG Sundbyberg?

Svar

Atmosfären. Med en lugn och fri atmosfär så känner man inte sig bara inlåst i en skola tills man får gå hem. Istället är det livligt med en massa elever och lärare som pratar i korridoren under rasterna, men även att gymnasiet ligger nära stationen och geografiskt ligger nära massa affärer och butiker.

Fråga

Vad ser du fram emot mest på ditt program som du går?

Svar

Att lära mig mer om kriminologi, filosofi samt psykolog eftersom det analyserar människans tankesätt och hur man kan förhindra eller stödja med lärandet inom vissa beteenden.

Fråga

Vilken är din favoritkurs?

Svar

Utav alla mina juridik-inriktade kurser så tycker jag att privatjuridiken var min favoritkurs. Kursen var lärorik och fylld med en massa spännande fall och analyser om hur lagar fungerar i bedömning av olika fall i exempelvis domstolen.

Fråga

Vad tror du att du kommer ta med dig från din tid på VRGS?

Svar

Att allt varar inte alltid för evigt, så ta chansen att lära dig och använda det du får för ditt egna bästa, då allt har sin tid.

Fråga

Vilka är dina tre bästa tips till elever som ska välja gymnasium?

Svar

Våga testa på nytt, så länge du vet att det är för ditt egna bästa. Var planerad till en viss nivå på grund av att det underlättar dina vardagar under gymnasiet. Underhåll dig själv och andra runt omkring dig. Positiv energi ökar bara antalet leenden runt omkring.

Fråga

Om du får drömma, vad gör du efter studenten?

Svar

Att ta det lugnt i cirka ett år, samtidigt som jag sparar upp pengar med arbetserfarenhet. Därefter vill jag plugga vidare till jurist på universitetet.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok