Bokmässan 2018

15 oktober, 2018

Om bokmässan

 

Förra helgen gick den 38:e bokmässan i Göteborg av stapeln och några av svensklärarna på Viktor Rydberg Vasastan hade förmånen att delta. I ämnesgruppen har vi under flera år pratat om att åka dit som en del av vår gemensamma fortbildning och i år blev det av. Bokmässan är förstås en enorm inspirationskälla vad gäller den litteratur vi arbetar med inom svenskämnet, men har också ett omfattande seminarieprogram med inriktning mot skolor. Vad sägs om seminarietitlar som “Kalle Anka som folkbildare” och “Grejen med ordföljd”? Eftersom många av seminarierna riktar sig till lärare så blir förstås mässan också ett tillfälle till kollegialt utbyte.

En av höjdpunkterna under mässan var just Sara Lövestams föreläsning “Grejen med ordföljd”. Det var så befriande att få sitta och skrika ut grammatiska termer högt i föreläsningssalen tillsammans med alla andra grammatiknördar. Ju högre desto bättre! Att höra Sara Lövestam berätta om hur hon lär ut grammatik till sina Sfi-elever är en sann fröjd och så inspirerande. Hon personifierar allt vi vill vara som pedagoger.

Seminariet “Kalle Ankas roll som folkbildare” gjorde att vi blev sugna på att plocka in serier och grafiska romaner i undervisningen. Vi arbetar sedan tidigare med en hybridroman (både löpande text och serie) och det fungerar mycket bra. Nu vill vi ta steget och läsa någon mer renodlad grafisk roman t.ex. av Johan Unenge, som för övrigt var moderator under just det seminariet.

Sist men inte minst så fick vi flera intressanta boktips t.ex. vad gäller skönlitteratur som behandlar ungas psykiska mående. Några titlar som verkade särskilt intressanta att arbeta vidare med var “Ut på det djupa” av Ulrika Lidbo samt Lisa Bjärbos  “Inuti huvudet är jag kul” om den blyga Livs resa när hon ska börja på gymnasiet.

Tillbaka på skolan har vi delat med oss av intrycken till resten av ämnesgruppen. Vi kommer att beställa in Lisa Bjärbos bok, läsa den i svensklärarnas bokcirkel samt prova på att läsa den med eleverna. Fulla av intryck så konstaterar vi:

  • Grammatik är fantastiskt roligt!
  • Serier och grafiska romaner har absolut en plats i undervisningen.
  • Det är så viktigt att få komma iväg och och låta sig fyllas med inspiration då och då.

 

Mia Wedar, Annika Österlind och Kristina Malers

Här kan ni läsa mer om bokmässan som ägde rum i Göteborg, och när nästa års mässa går av stapeln.

Dela nyheten

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok