VRG i utbyte med Barbro Johansson Model Girls’ Secondary School i Tanzania

25 september, 2017

Viktor Rydberg gymnasium i utbyte med Barbro Johansson Model Girls’ Secondary School i Tanzania för sjunde året i rad

I somras befann sig fyra elever från Viktor Rydberg gymnasium i Tanzania under sex veckor. Under en fyraveckorsperiod i vintras tidigare i år var samma elever värdar för två flickor från Tanzania som besökte Sverige för första gången. Emma från VRG Odenplan berättar: “Det var bland det mest lärorika jag varit med om”.

I år, för sjunde året i rad inledde VRG Jarlaplan och Odenplan ett utbyte med Barbro Johansson Model Girls’ Secondary School i Tanzania. Skolan ligger strax utanför staden Dar es Salaam. I år var det Love-Lis Liljeström och Tilda Nilsson Gige från Jarlaplan tillsammans med Emma Bungerfeldt och Tova Stroeven från Odenplan som fick möjligheten att studera i Tanzania. Vad som väntade var en inblick i en tanzanisk vardag och en ökad kunskap om hur en kultur och ett samhälle helt olik den svenska fungerar.

I vintras var de fyra VRG-eleverna värdar för två flickor från Tanzania, Agnes och Swalha, under fyra veckor. Agnes och Swalha fick följa med de svenska eleverna till deras lektioner och övriga aktiviteter som tillhörde vardagen för Love-Lis, Tilda, Emma och Tova. Love-Lis förklarar att: “Samtidigt som vi såg till att visa Agnes och Swalha typiska turistattraktioner, såg vi till att ge dem ett smakprov på hur vardagslivet kan se ut här i Sverige. För det är ju det som är tanken med ett utbyte – att dela med sig och lära sig om olika kulturer”. Att få agera värd under fyra veckor förklar Tova var en perspektivvidgande upplevelse: “Saker som varit så självklart i min värld blev helt plötsligt ifrågasatt när Agnes och Swalha hela tiden ville ha förklaringar till varför vi hade de rutiner och vardagsvanor som vi har. Det fick mig att sätta saker i perspektiv och det är jag tacksam för”.

I slutet av juni till början på augusti var det de fyra VRG-elevernas tur att besöka Tanzania. Under de första tre dagarna bodde de hos tanzaniska värdfamiljer och under den resterande tiden bodde de på Johannes Barbo skolans internat. När de svenska eleverna bodde på Barbro Johansson Model Girls’ Secondary School berättar Emma att de diskuterade mycket med de tanzaniska tjejerna om saker som rörde allt från HBTQ och feminism till rasism. Emma förklarar att syftet med utbytet är att sprida kunskap. Att få en ödmjukhet och att lära sig att på riktigt acceptera andra kulturer. Tova intygar och förklarar att: “När vi diskuterade olika frågor och lärde känna tjejerna från Barbro Johansson Model Girls’ Secondary School insåg vi hur lika vi är. Vi insåg att trots att vi är uppvuxna med helt olika kulturer, på helt olika platser på jorden och trots att vi förhåller oss till omvärlden på något olika sätt så är vi väldigt lika varandra.”

De fyra studenterna från VRG strålar av glädje under tiden som de pratar om utbytet. Utbytet har fyllt dem med kunskap, ödmjukhet och en iver att få dela med sig av allt av det som de lärt sig och fått uppleva. Tova avslutar med att säga: “Man brukar hela tiden säga att man lever i en bubbla. Under det här utbytet spräckte vi bubbla efter bubbla. Utbytet har ändrat hela vårt tankesätt. Det har förändrat hur vi ser på våra egna liv och samhället i stort. Utbytet har verkligen öppnat upp våra ögon och det är vi verkligen tacksamma för.”

Även Viktor Rydbergs gymnasium Djursholm har ett kontinuerligt utbyte med Barbro Johansson Model Girls’ Secondary School i Tanzania. Läs mer om när elever och lärare från Tanzania besökte VRG Djursholm här!

Se Love-Lis film från Barbro Johansson Model Girls’ Secondary School:
”If you could change one thing in the world”

Dela nyheten med dina vänner

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok