Snabbspåret på VR

14 september, 2016

Stiftelsen bidrar till att utveckla framtidens lärare

Med start denna vecka tar stiftelsen emot sex nyanlända lärare från Snabbspåret på Arbetsplatsförlagt lärande (APL). Regeringen, Arbetsförmedlingen och branschparter har initierat Snabbspåret för att nyanlända lärare i Sverige snabbt ska komma ut på en arbetsplats som är relevant för individens utbildning, erfarenheter och intresse.

– Vi ser fram emot ett givande kunskapsutbyte under läsåret. En del av vår vision och verksamhetsidé är att bidra till att den svenska skolan i stort förbättras, och genom Snabbspåret har vi möjlighet att påverka detta. Snabbspåret rimmar också väl med vår kultur, att arbeta i team och uppmuntra till pedagogisk frihet i en tvåspråkig miljö, säger skolchef Kerstin Jakobsson Hallén.

Arbetsförmedlingen samarbetar med flera branscher där det råder yrkesbrist för att underlätta etableringen på arbetsmarknaden.

kerstin-skolchef-snabbsparet

För nyanlända lärare innebär det en 26 veckor lång utbildning, där föreläsningar/seminarier på Stockholms Universitet varvas med matchad arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en skola, i kombination med studier i yrkessvenska. Syftet är att ge deltagarna en orientering och fördjupad förståelse för det svenska skolväsendet.

Deltagarna är personer som är inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsprojekt, har en utländsk lärarexamen och som önskar arbeta som lärare eller förskollärare i Sverige. På plats i skolan kommer deltagarna i första hand att skugga verksamheten och stötta våra lärare och handledare i undervisningen på det sätt vi finner givande och lämpligt.

Under praktiken bedöms den nyanlända personens yrkeskunskaper och dokumenteras på ett strukturerat sätt. Resultatet blir ett branschintyg som ett bevis på att personen kan sitt yrke och är anställningsbar.

Är du intresserad av att delta i Snabbspåret? Kontakta ditt lokala Arbetsförmedlingskontor eller ring en arbetsförmedlare på 0771 416 416.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok