Robel: jag läste in 14 ämnen på 1 år

12 oktober, 2017

Robel Dawit flyttade ensam till Sverige från Eritrea för två år sedan och började i augusti på VRG Odenplans Naturprogram

Robel Dawit flyttade ensam till Sverige från Eritrea. Under ett år i svensk skola läste han in 14 ämnen för att få behörighet till gymnasiet. I augusti i år började Robel på VRG Odenplans Naturprogram. Robel berättar “Jag hade hört att Viktor Rydbergskolorna var bland de bästa i Sverige. Det var därför jag ville börja här.“

Robel Dawit flyttade ensam till Sverige från Eritrea för två år sedan. Sedan han flyttat till Sverige år 2015 har han studerat ett år i svensk skola på S:t Eriks gymnasium. Där läste han in 14 ämnen på ett år för att få behörighet till gymnasiet. Bland alla grundämnen förklarar Robel att “Matematiken var lättast för mig då den i stort är densamma vart man än är i världen.”

Att läsa in alla grundämnen på ett år var inte enkelt men det var inte heller omöjligt. Detta, berättar Robel, innebar att han behövde plugga inför ett prov ena dagen för att dagen efter ha prov i ett helt annat ämne. Detta krävde hårt arbete och disciplin. För att klara av detta lärde sig Robel att behärska olika studietekniker som förenklade inlärningsprocessen och ytterligare en faktor som gjorde det hela möjligt berättar Robel var de lärare på S:t Eriks gymnasium som stöttade och hjälpte honom under året. Robel förklarar att han är väldigt tacksam för allt stöd han fått. Han ler när han tänker tillbaka på sitt första år i en svensk skola, “Att jag lyckades läsa in 14 ämnen på ett år är väldigt bra gjort av mig.”

Under året på S:t Eriks gymnasium fick han höra talas om Viktor Rydbergskolorna och bestämde sig för att söka till VRG Odenplans Naturprogram. Anledningen till detta förklarar Robel, är att han från ett flertal personer, både lärare på S:t Eriks gymnasium och folk han lärt känna utanför skolan, fick höra att Viktor Rydbergskolorna är bland de bästa i hela Sverige. Robel sökte till Naturprogrammet på VRG Odenplan som förstahandsval och kom in. Nu har Robel gått på VRG Odenplan sedan augusti i år och när vi frågar Robel vad han tycker om VRG Odenplan svarar han, “Jag hade höga förväntningar innan jag började men det är exakt så bra som jag hade hoppats på. Lärarna tar hand om eleverna på ett bra sätt och de ger eleverna en bra utbildning, vilket resulterar i att de även ger eleverna goda förutsättningar för att skapa sig en bra framtid.”

Avslutningsvis berättar Robel varför han valde att läsa Naturprogrammet. Han säger att
valet beror på hans framtidsvisioner. I framtiden planerar han att jobba med onkologi, läran om tumörsjukdomar. Robel avslutar vårt möte med att säga, “Cancer är en av de farligaste och vanligaste typer av sjukdomar. Det är ingen sjukdom som smittar men alla kan ändå drabbas av den. Jag vill bli den personen som kan hitta sätt att stoppa cancer på. Min dröm är att, genom att studera onkologi, få Nobelpriset i medicin. Detta är mina framtidsplaner och anledningen till varför jag valde att plugga Natur/natur på VRG Odenplan.”

Vi på stiftelsen Viktor Rydbergskolorna uppmuntrar ambition och stora drömmar och gör allt vad vi kan för att hjälpa våra elever att nå dit de strävar. Vi kan inte annat än att inspireras av alla våra elevers hårda arbete och vi önskar Robel, likväl som alla våra elever, all lycka i framtiden!

Dela nyheten med dina vänner

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok