Model European Parliament

Januari, 2021

Internationell simulering av Europaparlamentets sessioner

Model European Parliament (MEP) är en internationell simulering av Europaparlamentets sessioner. I detta utbildningsprogram får eleverna sätta sig in i europagemensamma frågor och i olika utskott diskutera och kompromissa för att skriva resolutioner som adresserar problemen. I slutet av sessionen är det Generalförsamling där resolutionerna ska debatteras och därefter röstas för eller emot.

Frågorna kan gälla säkerhet, integration, extremism, framtida energi och hur vi ska bli globala medborgare. Sessionerna är formaliserade och äger rum på formell engelska med proper klädkod. Syftet är att genom rollspel ge ungdomarna verktyg för att bättre förstå deras värld, de utmaningar som våra politiska ledare står inför och att hitta lösningar på verkliga problem. Projektet genomförs på VRG för i huvudsak elever som läser samhällsprogrammet och på vissa av våra gymnasieskolor finns möjlighet för elever från andra program att delta i projektet genom en tillvalskurs.

 

Dessutom deltar VRG varje år i den regionala och internationella sessionen av MEP. Då får en handfull elever från VRG representera Sverige och åka till det EU-land som står som värd för sessionen för att under några dagar delta i rollspelet, ta del av landets kultur och nätverka med andra engagerade ungdomar.

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har stått värd för den internationella sessionen tre gånger under de senaste 25 åren och välkomnat europeiska ungdomar till Stockholm. Den senaste MEP Stockholm-sessionen skulle äga rum i mars 2020, men pga Covid-19 fick sessionen i sista stund tyvärr ställas in. Våra elevers medverkan delfinansieras genom utbildningsstöd från EU.

 

Bilder från den regionala sessionen MEP Baltic Sea Region som ägde rum i Wien oktober 2019.

Läs mer om de internationella MEP-sessionerna på iMEP:s hemsida.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok