Intervju: Viktor Ek

Intervju

Lärare

Viktor Ek

Viktor arbetar som musiklärare på Viktor Rydberg Gymnasium Jarlaplan.

Fråga

Vad har du för utbildning och bakgrund?

Svar

Jag började spela gitarr när jag gick i nian och kände direkt att musik var något jag ville fortsätta med. Därför kändes det som ett självklart val att gå musiklinjen på gymnasiet. Efter tre år på estetiska programmet på Bromangymnasiet i Hudiksvall gick jag två år på Framnäs Folkhögskola utanför Piteå. Därefter gick jag ämneslärarprogrammet inriktning gitarr och ensemble på KMH (Kungl. Musikhögskolan) i Stockholm. Utöver mitt jobb som musiklärare skriver och producerar jag musik med mitt band och frilansar med olika artister.

Fråga

Vad är viktigt för dig pedagogiskt?

Svar

Att identifiera varje elevs behov och ge dem rätt utmaningar och verktyg för att kunna ta sig vidare och utvecklas på egen hand.

Fråga

Hur är du som lärare?

Svar

Jag brukar uppfattas som lugn och inspirerande och strävar efter ett klassrumsklimat där det är högt till tak och man inte känner sig rädd för att kasta sig ut och testa nya saker. Jag lägger också stor vikt vid gehör och improvisation.

Fråga

Vad är största utmaningarna som musiklärare?

Svar

Att hitta tid för lektionsförberedelser i ett redan pressat schema, att göra ”tråkiga” saker roliga och att hinna se och ge feedback till alla elever i en gruppsituation.

Fråga

Vad är roligast med att vara lärare?

Svar

Att få följa elevernas musikaliska och personliga utveckling både som individer och som grupp. Det händer mycket under gymnasietiden och det är en spännande resa att få vara med på!

Fråga

Hur minns du din studietid?

Svar

Jag har haft väldigt roligt och lärt mig mycket under min studietid. Jag minns särskilt åren på folkhögskola där vi inte gjorde mycket annat än att spela musik och umgås. Det var två härliga år!

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok