Intervju Matilda Olofsson

Intervju

Lärare

Matilda Olofsson

Matilda Olofsson är danslärare på dansprogrammet på VRG Jarlaplan. Här berättar Matilda om varför hon gillar att undervisa och vad man kan förvänta sig på hennes danslektioner.

Fråga

Vad har du för utbildning och vad gjorde du innan du började på VRG?

Svar

Jag är utbildad ämneslärare i modern och nutida dans på Dans och Cirkushögskolan, nuvarande Stockholms konstnärliga högskola, i Stockholm. Jag började arbeta som danslärare direkt efter min examen och min första arbetsplats var just Viktor Rydberg Jarlaplan. Efter en period på skolan var jag några rundor i New York på fortbildning och har även arbetat på en annan gymnasieskola med estetisk inriktning i Skåne. Nu är jag äntligen tillbaka på Viktor Rydberg och jag anser att jag har mitt drömjobb! 

Fråga

Vad tycker du är viktigt i det pedagogiska?

Svar

För mig är det viktigt att eleverna upplever att vi skapar något tillsammans varje lektion. Jag önskar eleverna ska uppleva en trygg arbetsmiljö där de vågar tänja på gränser och prova sig fram. Jag värdesätter samarbete och att ge varandra plats och stöttning. Alla har vi olika styrkor och kan inspireras av varandra. 

Fråga

Hur är du som lärare?

Svar

Jag upplever mig själv som noggrann och strukturerad. Kanske låter torrt men å så härligt att ha ramar som sedan går att fylla med nytt stoff som uppkommer i mötet med varandra i danssalen. Rörelsemässigt tycker jag om att arbeta med golvkontakt, flödiga rörelsekombinationer över golvet och moment som utmanar den fysiska styrkan. Jag har lätt att snöa in på riktningar och det rumsliga. Jag har även hört elever som beskrivit mig som snäll och samtidigt rättvis. Det tycker jag är fina ord som jag gärna identifierar mig med. 

Fråga

Vad är största utmaningarna som danslärare?

Svar

Den största utmaningen för mig just nu är att hitta en bra balans mellan det kreativa arbetet i danssalen kontra det arbete som görs framför datorn. Som lärare sker mycket arbete framför skärmen i form av planering och mejlkontakt, för att nämna några arbetsuppgifter. Skrivblock och penna samt en fysisk kalender kan vara bra knep att ta till när du vill undvika att knappra på tangenterna för mycket.  

Fråga

Vad är roligast med att vara lärare?

Svar

Det roligaste är självklart mötet med eleverna! När jag undervisar i danssalen är jag i nuet och jag lär mig massor hela tiden. För mig är något av det bästa att följa en elev, eller elevgrupp, som utvecklas tillsammans och sida vid sida under tre år. Det ger mig mycket mer att vara med i elevernas process från idé till föreställning och uppleva deras glädje när de genomfört något framför publik än att jag själv skulle stå där ensam på scen. 

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok