Intervju: Marie Adaktusson

Intervju

Lärare

Marie Adaktusson

Marie undervisar i ensemble, gehörs- och musiklära, brukspiano, musikal.

Fråga

Vad har du för utbildning och bakgrund?

Svar

Jag gick musiklinjen på gymnasiet. Det kändes som ett självklart val. Jag hade tagit gitarr- o piano-lektioner från 9-års ålder och redan börjat undervisa i gitarr och leda körer. Musiken var redan då en stor del av mitt liv. Efter gymnasiet studerade jag tre år vid KMI (Kommunala Musikinstitutet) i Stockholm. Samtidigt fortsatte jag att undervisa, nu även i piano. Mitt intresse för att spela, sjunga och skriva musik samt lära andra att spela, gjorde att jag bestämde mig för att söka till KMH (Kungliga Musikhögskolan). Där gick jag i fyra år och utbildade mig till musiklärare och gitarrpedagog. Det var en fantastiskt rolig tid, jag ville inte sluta!
Några år senare kom jag tillbaka igen för studier i sångmetodik.

Innan jag började jobba på VRG jobbade jag med musikalprogrammet på ett annat gymnasium och undervisade i instrument på några kultur- och musikskolor.

Vid sidan av mitt jobb som lärare har jag fått möjlighet att jobba som dirigent med sångare, musiker och dansare i större och mindre föreställningar. Ibland med stor orkester men också med en mindre kompgrupp. Jag har också fått möjlighet att spela gitarr och göra konserter med olika solosångare, men också som solist med orkester. Att få musicera tillsammans med andra är fantastiskt!

På VRG har jag stor nytta av mina kunskaper, då vi ofta gör föreställningar tillsammans i våra olika estetinriktningar. Vår största produktion är Musikalen som man kan göra audition till inför årskurs 3. Vissa år blir det en känd musikal och andra år skrivs en helt ny.

Fråga

Vad är ditt roligaste minne från åren på VRG?

Svar

Ett minne jag bär med mig, och ofta tänker på, är när vi satte upp musikalen ”We Will Rock You” på Oscars i Stockholm. Vi hade fått rättigheterna till musikalen och den spelades för första gången i Sverige! Alla föreställningar var utsålda!

Fråga

Vad är viktigt för dig pedagogiskt?

Svar

Att få alla att förstå sin egen begåvning och möjlighet till utveckling. Min roll är att ta reda på vad varje elev kan och ge utmaningar utifrån det. Man funderar alltid på hur man kan göra träningen så rolig och kreativ som möjligt. Var och en har något speciellt och alla behöver också ta sitt ansvar för att utvecklas. Det finns ingen “easy way”, men vill man komma någonstans är det bara att jobba på! Det är här och nu som gäller och det blir roligt när var och en har koll och vi gör musik tillsammans!

Fråga

Vad är roligast med att vara lärare?

Svar

Det är viktigt att man får ha roligt på jobbet och att få vara med om att se andra utvecklas.
Att vara lärare på musikprogrammet innebär stor variation. Det är inspirerande och “man lär, så länge man har elever”. Det finns många tillfällen då man som pedagog blir extra glad.

Ett exempel är från en lektion i gehörs- och musiklära. En av mina elever hade suttit en stund med pannan i djupa veck och funderat. Plötsligt skiner hela ansiktet upp och hon säger med ett stort leende “Ah, jag fattar”! Jag har varit med om många “aha-upplevelser” men det leendet glömmer jag aldrig.

Här på VRG Jarlaplan är vi ett härligt gäng musiklärare, som känner varandra väl och har roligt tillsammans. Det är viktigt!

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok