Intervju Karin Ålemark

Intervju

Lärare

Intervju Karin Ålemark

Karin Ålemark är inriktningsansvarig för dansprogrammet på VRG Jarlaplan. Här berättar Karin om varför hon gillar att undervisa och vad man kan förvänta sig på hennes danslektioner.

Fråga

Vad har du för utbildning och vad gjorde du innan du började på VRG?

Svar

Jag började min utbildning med ett år på Balettakademiens förberedande yrkesutbildning, och sen vidare till Dans och Cirkus Högskolan (DOCH) i Stockholm där jag utbildade mig till danspedagog. Vidare dansstudier följde sedan i New York. Jag började undervisa redan vid 19 års ålder och undervisade hela tiden parallellt med min utbildning. När jag kom hem från New York fick jag äran att vara med och starta upp dansprogrammet på Jarlaplan, vilket var både roligt och lärorikt. Jag blev dock inte kvar så länge den första omgången, då jag fick jobb som dansare på en världsberömd cabaret i Paris. Jobbet som showgirl var en dröm och jag blev kvar i Paris i 3 år. Jag kom tillbaka till VRG våren 2007 och har varit här sen dess och trivs väldigt bra.

Fråga

Vad är ditt roligaste minne under åren på VRG?

Svar

Ett av de roligaste och mest lärorika minnena från mina år på Jarlaplan måste nog vara när jag var med och skapade och producerade stiftelsens 20 års jubileum som vi satte upp på Cirkus i Stockholm hösten 2014.

Fråga

Vad tycker du är viktigt i det pedagogiska?

Svar

Det är viktigt för mig att alla elever känner sig sedda varje lektion och att den konstruktiva feedback de får på lektionerna följs upp. Jag vill skapa starka dansare med god teknik och dansglädje. Jag undervisare mest i jazz, där jag har störst influenser ifrån Simonson tekniken, men även lite Mattox teknik. Jag undervisar även i improvisation och komposition, och så är jag mentor. Min jazzstil är mer åt det showiga hållet, men min tid i New York har satt sina spår så jag går gärna åt contemporary jazz också.

Fråga

Hur är du som lärare?

Svar

Jag tror att eleverna uppfattar mig som en positiv, kunnig, rättvis och lyhörd lärare. Jag hoppas även att mina erfarenheter som verksam dansare kan inspirera dem och fungera som en förebild.

Fråga

Vad är största utmaningarna som danslärare?

Svar

Känslan av att alltid behöva ligga på topp. Det är nog mer något som jag säger till mig själv än ett krav från skolan eller eleverna. Jag tror att det är lättare att ha en dålig dag bakom ett skrivbord i ett kontorsladskap än som lärare där man ständigt är i fokus på lektionen och levererar kunskap och verktyg till eleverna. Det är samtidigt det som är det som är det roliga i att undervisa.

Fråga

Vad är roligast med att vara lärare?

Svar

Jag gillar mitt yrke för att jag får se elever växa och utvecklas som människor och som dansare. Det är ett yrke som är stimulerande och omväxlande. Att arbeta med ungdomar är väldigt givande på många olika plan. Jag älskar att ge av mig själv och av mina kunskaper och se hur eleverna utvecklas. Jag finnas där för att stötta dem i motgångar och att hjälpa dem att bli så bra som de kan utifrån sina förutsättningar. Det är ett jobb vi gör tillsammans. Att se deras glädje vid framgång är min belöning!

Fråga

Hur minns du studietiden?

Svar

Jag var en högpresterande elev som satt press på mig själv, både på gott och ont. Engagerad och driftig på många sett, och jag var delaktig lite överallt på skolan, allt ifrån elevrådet till skolan årliga julshow.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok