Elevintervju – Julia

Intervju

Elev

Julia Ivarsson

Samhällskunskapsprogrammet, inriktning beteende
VRG Odenplan

Julia går första ring på Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap på VRG Odenplan. Här berättar hon om sina tankar inför gymnasievalet, om livet och plugget på VRG Odenplan.

Fråga

Varför sökte du till VRG Odenplan?

Svar

Först och främst har jag alltid hört mycket gott om VRG-skolorna, med ambitiösa elever och engagerade lärare. Där jag bor, i Danderyd, fanns det redan en VRG-skola och jag funderade länge på om jag skulle söka till den – men valde till slut istället Odenplan. Detta var främst för att jag kände att ett miljöombyte skulle vara väldigt skönt, att få möjlighet att lära känna nya människor från runt om hela Stockholm.

Fråga

Vad gillar du mest med skolan?

Svar

Vår elevkår är helt fantastiskt och bidrar otroligt mycket till en levande och rolig skoltid, med sina aktiviteter som klasspokalen, julklappsjakt, karnivalen och insparken. Elevkåren bidrar till så mycket engagemang och glädje, det motiverar en till att orka med det ändå relativt höga tempo som en skolgång på VRG innebär. Sedan är även lärarna helt fantastiska, riktiga personligheter allihopa. Man kommer lätt överens med lärarna och de är förstående angående det höga tempo som finns på skolan och den medföljande studiebördan, de hjälper en mer än gärna. Det finns många lärare som gör lektionerna genuint roliga, som blandar in danssteg för att lära sig processer inom geografin och som drar paralleller till Star Wars när de förklarar naturkunskap.

Fråga

Vilken är din favoritkurs?

Svar

Min favoritkurs måste vara psykologi, mest för att det är en helt ny kurs för mig. Psykologi är just en av de anledningar varför jag valde just sam-beteende – människor är så otroligt intressanta, man får en helt annan förstående för sin omgivning och kunskaper som kan användas i många aspekter av livet.

Fråga

Vad är största utmaningen för dig i din utbildning?

Svar

Det är en stor omställning att börja på VRG där merparten av eleverna är väldigt ambitiösa, vilket stod i stark kontrast mot min gamla högstadieskola. Det är en utmaning att anpassa sig till den nya miljön och de nya kraven men samtidigt är det delvis det som får en att utvecklas – även om inte utvecklingen kommer som en dans på rosor! I slutändan dock är utmaningen att anpassa sig till att man inte alltid är på topp, att konkurrensen är högre, den är svår men den ger så mycket mer än vad den tar.

Fråga

Hur är du som elev?

Svar

Jag frågar väldigt mycket frågor, ibland kanske för många frågor! Men är det något jag inte förstår så frågar jag hellre läraren direkt än att försöka febrilt googla fram ett svar senare.

Fråga

Vad vill du ge för tips till framtida elever som söker det här programmet?

Svar

Sam-beteende är verkligen en fantastisk linje om man inte riktigt vet vad man vill läsa efter gymnasiet, men samtidigt vill göra något annorlunda gentemot hur grundskolan har varit. I sam-beteende får du en bra grundläggande gymnasieutbildning, som ger dig en bred kompetens samtidigt som du får prova på nya spännande ämnen så som psykologi, filosofi och ledarskap & organisation. Det är en helt otrolig linje som ger dig massor av möjligheter inför framtiden!

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok