Intervju: ebba cederwall

Intervju

Elev

Ebba Cederwall

Naturvetenskapsprogrammet, inriktning musik
VRG Odenplan

Ebba bor i Bålsta och ville gå i en skola som låg i Stockholm. Hon visste att hon ville hålla på med musik, men kanske inte gå en estetisk linje utan helst naturprogrammet. Ebba googlade och hittade VRG! Den goda stämningen på informationskvällen och intrycket av musiklärarna på intagningsprovet avgjorde Ebbas val av skola och programinriktning.

Fråga

Vilket program valde du?

Svar

Mitt val landade på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning musik. Jag har spelat fiol sedan första klass och sjunger mycket inom genrerna folkmusik, klassiskt och irländskt.

Fråga

Hur var första veckan på VRG Odenplan?

Svar

Det var väldigt annorlunda jämfört med skolan jag kom ifrån. Jag gick i en stökig klass där ingen brydde sig och jag var duktig. När jag kom hit låg jag plötsligt efter. Jag behövde ta igen mycket och fick lägga ner väldigt mycket tid på skolan under höstterminen. Jag kände ingen här så det sociala fick komma i andra hand, det kunde jag sakna i början. Men redan efter jul hade jag vant mig och kommit in i klassen!

Fråga

Hur är stämningen på skolan?

Svar

Det är ju en skola med hög studienivå. Men alla är väldigt inställda på att hjälpa varandra, vi tjänar alla på det. Generellt är det väldigt bra stämning, även mellan lärare. Det gör mycket för oss elever att se att lärarna trivs. Det är också skönt att alla sitter tysta på lektionerna. Vi lättar upp stämningen på skolan med temadagar som elevkåren arrangerar.

Fråga

Är det något man ska tänka på när man väljer musikinriktning?

Svar

Man får två individuella val istället för fem, så man måste tänka lite mer strategiskt och man måste prioritera bort annat som man hade velat pröva. Men man kan ju läsa utökat om man vill det.

Fråga

Hur ser din dag ut just idag?

Svar

Idag har jag 2 1/2h matematik på förmiddagen, sedan musik i tre timmar, och sedan är dagen slut. Men vi har en skolkör på måndagar som alla som är intresserade får vara med i, så den ska jag till sedan.

Fråga

Vad vill du göra första året efter studenten?

Svar

Jag vill åka ett år till USA och plugga. Det är lättare där att kombinera utbildningen med musik.

Fråga

Var ser du dig själv om 5 år?

Svar

Drömmen är att hålla på med musik, som producent. Annars något inom vårdlinjen, som läkare, ambulanssjuksköterska eller inom militärvården. Det verkar vara ett väldigt varierande jobb där man får jobba med så många olika människor, från barn till vuxna, och det lockar mig.

Fråga

Vad är viktigt för dig när du ser dig själv i framtiden?

Svar

Jag vill göra något som betyder något för mig, och som hjälper människor på jorden.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok