Intervju Anton Lillienwall

Intervju

Lärare

Anton Lillienwall

Anton Lillienwall är musiklärare på VRG Jarlaplan. Här berättar Anton om vad han gillar med att undervisa och vad man kan förvänta sig på hans musiklektioner.

Fråga

Vad har du för utbildning och vad gjorde du innan du började på VRG?

Svar

Jag har gått SMI (Stockholms Musikpedagogiska Institut) samt Musikhögskolan i Stockholm. Jag har också pluggat indiska slagverk i Indien och hunnit med en sjukgymnastutbildning. Jag har undervisat sedan 2001 och har jobbat på kollo, grundskola, förskola, fritids, vuxenutbildning, gymnasium, privatundervisning och allt däremellan. Jag spelar för nuvarande elbas och kontrabas i ett antal olika konstellationer och tycker fortfarande att det är superkul att lära mig nya saker och utvecklas.

Fråga

Hur är du som lärare och vad tycker du är viktigt i det pedagogiska?

Svar

Jag tror och hoppas att jag upplevs som en lugn och tålmodig lärare som är ganska bra på att lyssna. Ibland blir inte lektionerna alls som jag hade planerat eftersom eleverna just den dagen visar ett intresse för något annat och då tycker jag att det är kul att kunna
följa upp det i stunden.

Jag tycker att det är viktigt att ha en musikalisk bredd och förståelse för musikens beståndsdelar och bakgrund. Då är det viktigt att kunna anpassa sin spelstil och sound till stunden. Och att du blir bra på det du gör!

Fråga

Vad är ditt roligaste minne från åren på VRG?

Svar

Kontakten med eleverna och att få se personer utvecklas tillsammans.

Fråga

Vad är största utmaningarna som musiklärare?

Svar

Att hinna med allt roligt som finns att lära sig i musiken. Att hjälpa eleverna komma över den teoretiska tröskeln för att verkligen kunna använda sig av kunskaperna och spela!

Fråga

Vad är det roligaste med att vara lärare?

Svar

Att få träffa så många människor med olika tankar, funderingar och känslor. Gymnasiet är ju dessutom så speciellt eftersom jag varje dag får träffa elever som kan saker som jag ju inte kan. Vi lär oss av varandra och samtidigt!

Fråga

Hur minns du din studietid?

Svar

Jag gick estetisk linje på Rytmus i Stockholm och minns det som en fantastisk tid. Att få spela hela dagarna (och kvällarna) och verkligen fördjupa sig i kunskaper som jag knappt visste om. Att få lära känna vänner som jag än idag spelar och umgås med. Jag önskar bara att jag hade valt att fokusera ÄNNU mer på musiken och kanske gjort mina läxor med lite mer ambition. Att jag redan då förstått att övning är viktigt.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok