Intervju: Susanna carlemalm

Intervju

Elev

Susanna Carlemalm

Program

Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap och samhälle

Susanna går naturprogrammet inriktning natur och samhälle och gillar kombinationen av att kunna fördjupa sig i både natur- och samhällsvetenskapliga ämnen. Fortsättningsvis beskriver hon miljön på skolan som stöttande och låg konkurrens mellan eleverna. Det skapar rätt förutsättningar för motivation och för att göra bra ifrån sig i skolan.

Alexander Donka

Fråga

Varför sökte du till VRG?

Svar

Jag sökte till skolan eftersom den var lik min grundskola. Dels har skolan en del av undervisningen på engelska, dels hade den ryktet om sig att vara en skola som inte bara hade elever som festade. Jag är en sådan person som inte tycker om att festa så mycket och jag ville verkligen passa in på gymnasiet, så det var viktigt för mig. (Sedan visade det sig att det fanns fest-intresserade människor i alla fall, men det spelade inte så stor roll). Dessutom hade skolan det program som jag var intresserad av och som många andra skolor inte hade.

Fråga

Hur är det att gå naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap och samhälle?

Svar

Hittills har det varit bra. Lektionerna är givande och de ämnen vi läser är sådana som jag är intresserad av. Det är kul att jag har möjlighet att titta djupare i BÅDE natur- OCH samhällsvetenskapliga ämnen. Tyvärr har jag inte fått gå några av de kurser inom den samhällsvetenskapliga inriktningen ännu, men jag ser fram emot att göra det nästa år!

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

Alla lärare på skolan är trevliga, men om jag endast fick välja en skulle det nog vara min mattelärare. Hon är jätterolig och vi skrattar mycket på lektionerna. Man ser fram emot hennes lektioner och dessutom lär vi oss jättemycket. Genomgångarna går snabbt förbi, men om man inte förstår är det bara att fråga så förklarar hon lite extra. Hon vill verkligen att vi ska lyckas också. Hon pushar oss att göra saker som man kanske inte hade gjort annars, utan att vi blir obekväma och som ger de resultat som vi strävat efter.

Fråga

Vad gillar du mest med din skola?

Svar

Jag tycker miljön på skolan är bäst. Alla stöttar varandra och det finns ingen konkurrens mellan elever. Lärarna försöker hjälpa så mycket de kan och mentorerna ser alltid till att man har det bra. VRG har en miljö som är väldigt peppande och jag tycker att man blir väldigt motiverad att plugga och uppnå sina mål.

Fråga

Vad ser du fram emot mest på ditt program som du går?

Svar

Jag ser mest fram emot att få läsa fler samhällsvetenskapliga kurser än vad man gör på den naturvetenskapliga inriktningen, samtidigt som jag har möjlighet att få behörighet till nästan exakt samma saker senare.

Fråga

Vilken är din favoritkurs hittills och varför?

Svar

Jag har tyckt mycket om de allra flesta kurser, men jämfört med tidigare år har svenskan nog varit den kurs som jag tycker blivit roligast. Jag tror att mycket beror på läraren och upplägget på lektionerna, men jag uppskattar variationen. Vi får jobba i grupper, individuellt, med läsning, presentationer osv.

Fråga

Om du ska ge tips till någon som ska välja och ansöka till gymnasiet – vad är viktigt (eller inte viktigt) att tänka på?

Svar

Jag tror att det är viktigt att välja det som är bra för dig. Tänk mindre på vad dina vänner väljer och mer på vilken miljö och kurser som erbjuds. Var inte orolig för att du inte kommer hitta några vänner, för det finns verkligen någon för alla. Kurserna och miljön är viktigare eftersom du måste ha orken till att plugga, speciellt om du går på en skola som VRG.

Fråga

Varför tycker du framtida elever ska ansöka om att gå Natur-Sam på VRG?

Svar

Jag tycker att du som är intresserad av både naturvetenskapliga ämnen OCH samhällsvetenskapliga ämnen borde ansöka till VRG, just eftersom det är en skola som motiverar en och för att programmet erbjuder rätt kurser (enligt mig). Jag älskar att jag får läsa lite av två inriktningar!

Fråga

Vad tror du att du kommer ta med dig från din tid på VRG?

Svar

Jag kommer nog ta med mig den kunskap och de relationer som jag fått. Det känns som att de kommer sitta med mig ett bra tag efter att jag tagit studenten.

Fråga

Om du får drömma, vad gör du efter studenten?

Svar

Jag ser fram emot att plugga vidare på något sätt. Just nu skulle jag gärna vilja bli antingen arkitekt eller en forskare inom psykologi, så vi får se var vi landar. Båda möjligheterna finns faktiskt med den inriktning jag valt!

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok