Intervju: flora helmertz

Intervju

Elev

Flora Helmertz

Program

Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap.

Flora går naturprogrammet inriktning natur och efter att ha jämfört skolor under ansökningsperioden känner hon sig nöjd med sitt val av VRG. Hon berättar även att naturprogrammet är utmanande men samtidigt intressant då det är mycket fortsatt fördjupande arbete från det hon läste på högstadiet.

Alexander Donka

Fråga

Varför sökte du till VRG?

Svar

Jag sökte till skolan efter att ha fått den rekommenderad av en vän som också tänkte söka hit. Efter att jag läst om skolan i många olika källor förstod jag att det var rätt val för mig. De punkter som betydde mest för mig var att det var en skolan i innerstan, att den hade de inriktningar som jag var intresserad av samt att den hade fått goda omdömen från tidigare elever.

Fråga

Hur är det att gå naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap?

Svar

Det är både utmanande och intressant, med tanke på de ämnena vi har. Det är mer matematik än jag hade förväntat mig, men jag brukar se det som något positivt. I övrigt har vi kvar de flesta av ämnena från högstadiet, men nu arbetar vi med dem mycket djupare.

Fråga

Vad får du lära dig om din fördjupande inriktning naturvetenskap?

Svar

Den här terminen har det enda utmärkande ämne vi haft varit Biologi, där vi har fått lära oss om ekologi och beteendeekologi, alltså hur organismer samspelar med sin omgivning och hur organismer lär sig samt utvecklar strategier för att överleva. Vi har arbetat mycket praktiskt, genom att genomföra fältstudier och andra observationer av naturen.

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

En lärare som man börjar uppskatta mer och mer för varje lektion är definitivt vår mattelärare, som verkar vara passionerad över sitt ämne men som samtidigt har mycket tålamod med oss elever och är alltid beredd att svara begripligt på våra frågor. Sen spenderar vi ju också flest lektionstimmar i veckan på matematik, och då är det viktigt att tycka om sin lärare.

Fråga

Vad gillar du mest med din skola?

Svar

När jag kom hit efter högstadiet var de största positiva överraskningarna dels hur vänliga alla var, lärarna, klasskamraterna och andra elever på skolan. Jag blev också förvånad över hur fina lokalerna var, och hur studiemotiverad man blir av att trivas i sin omgivning. En annan aspekt är att stora delar av undervisningen är på engelska, vilket ger många goda tillfällen att göra sig bekväm med andra språk.

Fråga

Vad ser du fram emot mest på ditt program som du går?

Svar

Nu till våren kommer vi nog fortsätta arbeta bredare med Biologi, med fokus på genetik och evolution men sen ser jag fram emot att börja arbeta med de andra naturvetenskapliga ämnena, Fysik och Kemi, samt resten av all Matematik. Till tvåan och trean kommer vi också att ha individuella val, där jag har kombinerat estetiska och vetenskapliga ämnen, vilka jag ser fram emot att prova på.

Fråga

Vilken är din favoritkurs hittills och varför?

Svar

Den senaste terminen har min favoritkurs varit Svenska 1, trots att vi har den lektionen på fredagseftermiddagen. Vi har arbetat mycket med litteratur och olika framställningar, såsom utredande texter, muntliga presentationer i grupp och formella tal. Kursen har i sig behandlat många intressanta områden, men sen har vi även en lärare som är väldigt påläst och engagerad.

Fråga

Om du ska ge tips till någon som ska välja och ansöka till gymnasiet – vad är viktigt (eller inte viktigt) att tänka på?

Svar

Till att börja med är det viktigt att själv vet vad det är du letar efter, då det annars kan bli svårt att orientera sig bland alla skolors hemsidor och omdömen. Det går aldrig att veta på förhand vilken skola eller linje som är den bästa, men att försöka bli så informerad som möjligt brukar vara en god idé. Gå på öppna hus, kolla på skolans sociala medier och diskutera med vänner, utan att låta dig påverkas allt för mycket. Sen kan man nog också ha i baktanke att det inte är hela världen, att det går att byta om man inte trivs, men att det ibland tar ett tag att anpassa sig till omställningen och att man inte bör ge upp på skolan alltför fort.

Fråga

Varför tycker du framtida elever ska ansöka om att gå Natur-Natur på VRG? 

Svar

För den elev som vill gå Natur-Natur tycker jag definitivt att man bör överväga att söka hit. Jag har ingen personlig erfarenhet att jämföra med, men jag är oerhört tacksam att jag hamnade just här, med tanke på det jag nämnt ovan, men även det som jag nu nästan tar för givet, det vill säga vardagen här.

Fråga

Om du får drömma, vad gör du efter studenten? 

Svar

I framtiden hade jag velat arbeta inom byggnadsteknik, samhällskonstruktion och infrastruktur. Det skulle vara på grund av den konstanta samhällsuppbyggnad som pågår världen över, vilket hade varit givande att delta i. Drömmen hade nog varit att studera delar av högskoleutbildningen utomlands, vilket jag kommer jag förhoppningsvis kommer känna förberedd inför efter mina år här.

Fråga

Vad tror du att du kommer ta med dig från din tid på VRG?

Svar

Jag kommer nog dels ta med mig den fina utbildning jag fått och den positiva arbetsdisciplin som man organiskt utvecklar, men även kontakter och vänner som man får i ganska snabb takt här. Sen kommer det såklart vara många minnen och erfarenheter man får av att skolan och eleverna är så engagerad, även utanför lektionstimmarna.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok