Warning: Undefined array key "alt" in /home/vrskolor/gammal.vrskolor.nu/wp-content/plugins/divi-alt-text/divi-alt-text.php on line 35
YR1 project HT2017 - vrskolor.se
Den 9 januari 2018 samlades alla VRG Odenplans Åk 1 elever i matsalen på Frejgatan 30 för den gemensamma kick-offen för deras första projekt på Viktor Rydberg. Sedan start har de schemabrytande projekten varit en del av hur Viktor Rydberg förbereder elever för högre studier, men det är också ett sätt att kombinera vetenskap och konst på ett kreativt sätt under en eller två veckor.

 

Projekten har ändrat innehåll över årens lopp och det projekt som Åk 1 blev introducerade till denna kalla januarimorgon tar sin avstamp i vetenskapens värld. Projektet fokuserar på att förstå vad vi menar med vetenskap och vi undersöker tillsammans vad skillnaderna och likheterna mellan naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora är. Detta syftar till att ge eleverna en god förståelse för de olika perspektiv som disciplinerna representerar. Eleverna arbetar i grupp och genom det uppnås ett annat syfte med projektet, att lära sig samarbeta. Grupperna utgörs av elever från olika klasser och olika program och för de flesta innebär gruppmedlemmarna nya bekantskaper på skolan. Vikten av att kunna samarbeta och kommunicera framstår i all sin tydlighet när man blickar ut i världen utanför skolans väggar.

För att konkretisera och rama in projektet blir varje grupp tilldelad en nobelpristagare som de ska undersöka och lära sig mer om. I slutet av projektet presenterar varje grupp en så kallad Infographic – en digital affisch – över sin nobelpristagare. Detta representerar ytterligare ett sätt att kommunicera och det lär eleverna att kommunicera en stor mängd fakta med hjälp av både bild och text inom ramen för en begränsad yta. Alla Infographics presenteras på en utställning och den konstnärliga kvalitéen av dessa affischer är väldigt hög.

Den digitala kompetens och de färdigheter som de får med sig är ytterligare en komponent som vi hoppas bidrar till deras verktygslåda av färdigheter. Projektet ger eleverna möjlighet att utveckla färdigheter i metoder, tekniker och redskap för att få en ökad förståelse för vad vetenskap är men också för att interagera, samarbeta och kommunicera – både digitalt och analogt – med en utomstående publik.