Slutscen VRG Jarlaplan 2020
Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplans slutscen presenteras för första gången helt digitalt.
Ta del av slutproduktionerna som eleverna i årskurs 3 på det Estetiska programmet skapar.
Slutscenerna är nu släppta – välkomna!
TEATER
Elever på teaterprogrammet skapar tre olika teaterföreställningar, varav två föreställningar presenteras som radioteater och en föreställning presenteras som film. Skådespeleri och regi står eleverna själva för. Se föreställningarna längre ned!
Ta del av teaterelevernas process på deras Instagram: @badgirls2020 @kvavningsreflexen @gotgatan2020
MUSIK
Elever på musikprogrammet skapar en musikalisk minnes-EP: Back at it again i sitt sista gemensamma projekt där de har valt ut sina 5 bästa hits som fint summerar deras 3 år på skolan. Lyssna på EP:n längre ned!
Ta del av musikelevernas process på deras Instagram @slutscen2020musik
DANS
Elever på dansprogrammet tolkar Dystopi möter Utopi, och gästkoreograferas av Matilda Fleberg. Se filmen längre ned!
Ta del av danselevernas process på deras Instagram @slutscen2020dans
BILD & FORM
Elever på bild och form-programmet skapar valfria tolkningar i valfria material utifrån temat Växtväerk. Ni kommer att få se allt; gungor, växtfärgade garner, sänghimlar, skelett, kungaporträtt med mera. Se utställningen längre ned!
Ta del av bild och form-elevernas process på deras Instagram @vrg.bildoform
Teater
Götgatan
Götgatan (av Kristian Hallberg & Jens Ohlin).
Pjäsen porträtteras som ett reportage från 1948, inspelat av journalisten Niklas Svensson och publicerad av Sveriges Radio samma år. Slagsmål med polisen, brinnande bilar, jazz, kriminalitet och kampen om att göra söder till en attraktiv och självklar del av Stockholm…eller? Den livrädda journalisten Niklas Svensson sätter sin fot på den ökända stadsdelen och följer fyra söderungdomars kamp för rättvisa. Är det dags att hänga av sig offerkoftan? Hoppa på framtidståget? Eller behöver söder överhuvudtaget en förändring?
(På grund av upphovsrättsliga skäl finns ’Götgatan’ inte längre tillgänglig att lyssna på.)
I rollerna hör vi Amanda Davies, Hedda Sundgren, Liv Hedén, Milla Magndahl, och regissör är Nora Ekblom.
Bad girls
Bad Girls (av Joyce Carol Oates)
”What’s a bad girl? När du gör fel fast du vet att du gör fel – och du gör det i allafall!”
När den ensamstående mamman Marietta träffar Isaak Drumm hoppas hon att tillvaron ska vända för henne och döttrarna Icy, Jasmin och Chrystal. Men systrarna är mammas nya kille på spåren; det är något skumt med honom. De bestämmer sig för att ta reda på sanningen om Isaak och inget kan stoppa dem.
Vår tolkning av Joyce Carol Oates Bad girls är en tragikomisk historia om systerskap, kärlek, svartsjuka och tonårsuppror.
(På grund av upphovsrättsliga skäl finns ’Bad girls’ inte längre tillgänglig att titta på.)
I rollerna ser vi Elin Blomström, Wilma Lidén, Alice Dufva Carlén, Vanja Engström, Ture Myrberg, och regissör är Anna Norén.
Kvävningsreflexen
Kvävningsreflexen (av AnnaLina Hertzberg) – en otäck liten pjäs om kärleken. Om att lyckas ha ganska roligt fastän katastrofen alltid lurar i rummet. Flicka möter pojke eller vice versa. De är unga, men minsta barnrumpa vet ju hur den första stora kärleken yttrar sig. Där föreställningarna går isär och brister återstår bara att försöka skyla över misslyckandet – med kroppen som insats.
Lyssna på Kvävningsreflexen – som ljudfil eller på Youtube!
I rollerna hör vi Lina Hansson och Markus Mühlenbock, och regissör är Matilda Skönborg.
Musik
Eleverna har valt ut deras 5 bästa hits som fint summerar deras 3 år på skolan. Allt är inspelat, producerat och mixat av eleverna. Från utskrifter av egenskrivna noter till mastring av inspelningarna resulterar allt detta i en minnesvärd EP. En musikvideo har även gjorts till Does Your Mother Know, som är deras singel. Musikeleverna är verkligen…
Arcadia Hugosson- Miller
Clara Folkebo
Clara Schmidt
Ella Melin
Ellen Hövel
Emilia Nordin
Ida Arnö
Jessica Råberg
Johan Reichmann
Leo Jonsson
Max Setterström
Maximilian Eklund
Märta Jonés
Noah Wernersson Birgersson
Otilie Nyreröd
Pelle Kronberg
Sofie Larsson
Theo Scharp Brilly
Dans
När vi bestämde oss för att skapa vår slutscen utifrån temat dystopi kontra utopi visste vi inte att en reell dystopi var på ingång. Vi visste inte att en pandemi skulle hamna i förgrunden av vår kreativa process och att fysiskt avstånd och digitala möten skulle komma att prägla den.
Mycket vändes uppochned och vi fick tänka om: Det blir ingen föreställning, det blir en film. Vi kommer att få repa i videochatt istället för i danssalen. Vi vet inte om eller när vi kommer att få träffas fysiskt igen. Samtidigt kvarstod temats kärna: kontrasten mellan mörker och ljus, instängdhet och frihet, industri och natur, monotoni och variation, sorg och eufori.
Filmen /TOPI blev resultatet. Mittenstycket är skapat av koreografen Matilda Fleberg, resten av oss avgångselever på VRG Jarlaplans dansprogram.
Bianca Hyll
Ebba Öhrn
Filippa Carlson Persson
Klara Lindborg Gobom
Laura Smirnova Lindblom
Melker Pålsson Höök
My Hambraeus
My Sundén
Nathalie Wallin
Nicolina Lium
Olle Lööw
Robin Óke
Saga Ivéus Wenglert
Teresa Gutierrez
Tuva Modig
Bild och form
Vad hände när vi inte längre fick vara i bildsalen och hade tillgång till alla materialen?
Utifrån temat Växtväerk har vi fått utveckla våra idéer och gå in i en konstnärlig process, trots oro och sorg över både pandemin och framtiden. Kanske gjorde vår begränsning att vi blev mer uppfinningsrika, mer modiga? Välkomna in att se våra fria tolkningar av Växtväerk på vår digitala utställning. Här får du se allt; gungor, växtfärgade garner, sänghimlar, skelett, kungaporträtt med mera.
Välkommen till bildelevernas digitala vernissage!
Alicia Malmström
Alma Svanholm
Dalite Jensmar
Elin Karlberg
Emilie Brand Ahlström
Emma Lenasdotter
Filippa Höijer
Ida Kälvestam
Ingrid Janouch
KalebTingström
Lily Knutsson
Petra Grönroos
Rebecka Rosengart
Tilde Bergh Ängeby
Tuva Hansson Nowak
Vanda Kangur
Vera Montelius
Ylva Ottervald Flygare
Yrsa Rustman