Camilla Larsson, elevkårens ordförande på VRG Djursholm, håller sitt valborgstal om studentvåren, framtiden, stolthet - och gratulerar Kung Carl XVI Gustaf! Läs eller lyssna på talet här!

2020-04-30

Våren är här, bästa tiden på året. Sommarens förfest. Vi ska ta studenten snart. Springa nedför Viktor Rydbergs trappor som vilsna, nyblivna vuxna. I en ring ska vi springa. Flera varv. En ikonisk tid i ens liv. Tiden man har sett fram emot så länge.

Allt jag valt eller inte valt att göra ska nu avslöjas i tal under min studentmottagning. Det ger en känsla av hopp, håller ni med?

Vi går mot lyckligare tider med studentfiranden, semester och invigning av de nya utemöblerna – där vi ska sitta under sena sommarkvällar med Veronica Maggio i högtalarna. Livet är här! Eller ja… Livet skulle ha varit här.

Jag saknar skolmaten, mina kompisar och lärare, och till och med att kriga över en parkeringsplats kl. 08:27. Då har det gått långt! Det får mig att gråta. Covid-19. Jag är en känslomänniska. Jag är en sån som måste leva varje sekund. Jag är en tonåring i dess renaste form.

Javisst. Idag inser jag hur levande jag är. Det är få ord som kan beskriva vad vi upplever just nu. Tomhet. Kanske inser man vad som är viktigt? Att det där extra samtalet till mormor betyder mycket. Att en enkel gest kan ge så mycket lycka.

Därför kan jag känna skam gällande studenten. Skam över att jag suktar fest, fjärilar och bottenlös lycka medan min omgivning gråter. Världen gråter. Och visst gråter jag med. Vi gråter ju tillsammans. Tillsammans! Någonstans har detta varit nyttigt för mig, och kanske för dig med.

Ett lugn har fallit över min själ. Prioriteringar och insikter har blivit nya ord i mitt lexikon. Jag inser nu att jag är stolt över specifika saker.

VRG Djursholm – jag är så stolt över dig. Mina lärare ställde om över en helg, sedan sågs vi som vanligt. Online alltså.

Danderyds sjukhus – jag är så stolt över dig. Ni jobbar vidare trots motgångar och risker.

Du – jag är så stolt över dig. Du som anpassar din vardag för att underlätta för samhället.

Ni hör ju! Det är otroligt.

När blir det som vanligt igen då? Inte ens min mamma kan svara på den frågan, och då är någonting fel.

Anders Tegnell är bättre på dessa frågor. Du är trygg, jag gillar dig. Men idag får du dela uppmärksamheten med en annan speciell man – Ers Majestät Konungen, Carl XVI Gustaf.

Ett fyrfaldigt leve för dig. Du leve, Hipp Hipp, Hurra, Hurra, Hurra, Hurra! Stort Grattis! 

Och till er alla, ta hand om varandra – glad Valborg!

 

Camilla Larsson
Ordförande elevkåren VRG Djursholm

 

Dela inlägg

Camilla Larsson, elevkårsordförande VRG Djursholm

Länktips

Twitterflöde

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok