Elevernas insamling i mikrolånsprojektet på VRS Sundbyberg möjliggjorde lån till 36 personer i tre olika världsdelar, samtidigt som eleverna fick lära sig om bistånd och människors olika förutsättningar.

2020-05-14

Under året har elever i årskurs 9 på Viktor Rydbergs skola Sundbyberg arbetat med ett mikrolånsprojekt i SO-undervisningen. Initiativtagare till projektet är Fredrik Billkvist, förstelärare i SO & Hem- och konsumentkunskap på VRS Sundbyberg. 

Eleverna samlade tillsammans in drygt 10,000 kronor och kunde på så sätt ge lån till inte mindre än 36 kvinnliga och manliga entreprenörer i Afrika, Asien och Sydamerika. Eleverna fick ta reda på vilka projekt pengarna ska gå till och hur detta påverkar låntagarna och deras familjer i framtiden. 

Därefter fick eleverna arbeta med en bedömningsuppgift baserad på det land som man valt att ge lån till. Vid bedömningstillfället fick eleverna individuellt skriva om varför landet hamnat i fattigdomsspiralen, vilken typ av bistånd som landet skulle behöva samt diskutera vilka problem med kränkningar av de mänskliga rättigheterna som finns i respektive land.

“Det blev ett mycket lyckat projekt! Jag ser fram emot att fortsätta detta projekt kommande år tillsammans med min SO-kollega Mingus Price. Tack vare att en stor del av pengarna, förmodligen uppemot 97 %, kommer att betalas tillbaka kan vi öka vår utlåning för varje år som projektet fortgår. Det bygger på att kommande års nior fyller på med egna insamlingar. En dröm är att vi inom 3-4 år lånar ut närmare 30.000:- till 40.000:- istället!”, berättar Fredrik.

I förlängningen hoppas Fredrik att projektet även kan omfatta andra ämnen, som exempelvis engelskan. “Kanske kan projektet även växa ut till andra skolor, och personalgrupperna? Det är onekligen givande att gå igenom så svåra begrepp som ”altruism” i religionen på en lektion för att sedan kunna berätta för eleverna att de faktiskt varit altruister i praktiken!”

Bläddra bland utställningen där samtliga låntagare presenteras, från trapphuset på VR Campus Sundbyberg,

Dela inlägg

Fredrik Billkvist, förstelärare i SO och HKK på VRS Sundbyberg

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok