“Ett redaktionellt arbete som gått från klarhet till klarhet”, så skriver juryn för Sveriges Tidskrifter i motiveringen när skoltidningen The Rydberg Tribune på VRG Odenplan prisas för sitt arbete.

2020-11-26

Flera ledamöter från styrelsen för The Rydberg Tribune satt klistrade och följde den digitala prisceremonin som sändes från en virtuell studio. “När The Rydberg Tribune kom upp på datorskärmen så jublade hela styrelsen. Det var en väldigt mäktig känsla. Jag hade inte alls förväntat mig att vi skulle vinna eftersom vi tävlade mot så många andra fina skoltidningar” berättar chefsdesigner Anna Bergling. Motståndet bestod bland annat av studenttidningar på universiteten i Lund och Linköping. “Konkurrensen var hård, så vi är otroligt stolta och nöjda över vår prestation. Det känns extra roligt att få dela detta pris med den fantastiska redaktion som möjliggör tidningen”, säger tidningens ordförande Hilda Johansson.

Ordförande Hilda Johansson och chefredaktör Nicholas Nilsson

Juryn, som bestod av chefredaktörerna för MåBra och Veckorevyn samt förbundsordföranden för branschorganisationen Ung Media, motiverade vinsten med att skoltidningens redaktionella arbete gått från klarhet till klarhet och anser att övriga tidningssverige bör inspireras av The Rydberg Tribune. Varför just skoltidningen på VRG Odenplan står som vinnare, har ordförande Hilda flera förklaringar till “Jag tror att vår breda verksamhet, med aktiva sociala medier, både digital och tryckt tidning och framförallt en smidig prenumerationstjänst var en starkt bidragande faktor. Dessutom har vi duktiga skribenter och ett skickligt team med designers som ständigt bjuder på bra texter med fin layout”.

Tidningsredaktionen består av ett tjugotal elever på skolan, varav sju elever utgör styrelsen som ansvarar för tidningens innehåll, utformning och utgivning. De övriga eleverna är skribenter och layoutare som skapar innehållet och formas tidningens utseende. Varje utgåva föregås av ett redaktionsmöte där numrets tema tillkännages, det tidigare numret utvärderas och önskemål och idéer får bollas. Sedan tar skrivperioden för skribenterna vid. Innan publicering kamratbedömer redaktionen varandras texter och slutligen godkänner både chefredaktören och ansvarig utgivare alla texter. “Det är en mycket längre process än man som läsare kan tro! Redan i september hade vi alla datum för deadlines och släpp för läsåret satta. Det är viktigt att ha bra struktur och fasta mål att sträva efter”, förklarar ordförande Hilda.

De 30 läsare som prenumererar på tidningen får varje utgåva hemskickad och övriga läsare på skolan kan läsa något av de 100 tidningsexemplar som delas ut. Tidningen finns också att läsa digitalt på www.therydbergtribune.com, där det digitala arkivet sträcker sig ända tillbaka till utgåvorna från 2017. Det är också via hemsidan som läsare kan skicka in insändare till tidningen. En förhoppning inför framtiden är att hitta en ny sponsor. “Vi är beroende av annonsintäkter för att kunna trycka tidningen, men nu under pandemin har det varit svårt att hitta företag som är villiga att sponsra”, förklarar Hilda. 

När styrelsen får berätta vilka personliga favoriter de har bland alla artiklar, intervjuer och reportage som genom åren har publicerats, är åsikterna vitt spridda. “Jag tycker verkligen om quizen vi har haft i några nummer, bland annat ett quiz om hur mycket stockholmare man är. De är alltid välskrivna och får mig att skratta, och är såklart mycket sanningsenliga”, berättar Siri Martinsson Berg, ansvarig utgivare. Simon Koser, marknadsföringsansvarig, gillar chefredaktörens ledare. “Han lyckas nästan alltid balansera vardaglig dysterhet med humor, och ibland även optimism. Det behöver vi mer av”. Donya Moosavi, administratör, väljer modekolumnen från februarinumret tidigare i år “Min favorit är ‘Den lilla svarta klänningens uppgång (och må den aldrig falla)’ i ‘Smakfullt’-kolumnen. Den är inte alltför mastig men visar ändå intressanta kopplingar som jag själv inte riktigt tänkt på innan. Att den handlar om mode skadar ju inte heller” Anna Bergling, chefsdesigner, rankar musikrecensionerna högt, och framför allt sin egen skribentdebut “Till det senaste numret skrev jag min första text till tidningen, som var en recension av musikfenomenet Einàrs senaste album. Det var jätteroligt!” Chefredaktören Nicholas Nilsson föredrar den intervju han gjorde med tidningens ordförande, när han var ny i styrelsen “Visst blev det en bra text, men för mig markerar den också tidpunkten då jag började känna mig varm i kläderna som en av Tribunes ledare”.

Slutligen vill ordförande Hilda rikta ett tack till alla som möjliggör The Rydberg Tribune. “Vi vill tacka alla medlemmar, i synnerhet prenumeranterna, som läser tidningen, vår fantastiska redaktion, vårt tryckeri TreGraf och förstås VRG Odenplan och dess föräldraförening, som alla gör vår verksamhet möjlig.”

Dela inlägg

Tidningen i siffror

Det nominerade aprilnumret "IKON"

Juryns motivering

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok