Efter studenten från VRG Djursholm bär det i höst av till USA och Harvard University. Det är första gången en VRG-elev kommer in på det anrika universitetet. Framgångsfaktorn menar Nora Caroline Källersjö är att engagera sig, både i- och utanför skolan.

2020-06-05

Under sitt andra år på gymnasiet började Nora Caroline på allvar fundera över vad hon skulle göra efter gymnasiet, och hur hon på bästa sätt skulle förbereda sig inför framtiden. När jag sökte information om utomlandsstudier upptäckte jag att USA var perfekt för mig, eftersom det amerikanska systemet lät mig söka till en skola snarare än ett program. På så sätt kunde jag fortsätta utveckla alla mina olika intressen, utan att redan nu behöva välja väg”. Harvard university lockade Nora Caroline som berättar att hon alltid arbetat väldigt hårt, även när hon inte haft ett tydligt mål. “För mig är det naturligt att alltid sträva så långt som möjligt och utmana mig själv maximalt. Sedan följer resultaten därefter”.

Ingvar Dahlström är mångårig studie- och yrkesvägledare på VRG, och berättar att sedan 1997 har Harvard varje år haft sökanden från VRG. “Förra året kom totalt fem svenska studenter in på Harvard, varav tre av dem var idrottare. I år är Nora den enda svenska studenten som börjar på Harvard, och det är första gången någon från VRG får en plats där på grundnivå”

När siktet väl var inställt på Harvard, kände Nora Caroline att hennes hårda arbete fick en mening. Att just hon fick en av de åtråvärda platserna, finns det flera förklaringar till. “Jag tror att jag kom in tack vare ett livslångt stenhårt arbete, och en väldigt öppen och ärlig ansökan. I mina uppsatser och intervjuer var jag extremt ärlig och sa precis hur jag själv tänkte och kände, inte vad jag trodde att de ville höra”, förklarar Nora Caroline.

I ansökan till Ivy League-universitet är toppbetyg en viktig faktor, men därtill krävs Extracurricular activities som visar elevens bredd, engagemang och ansvarstagande utöver sina egna studier. I Nora Carolines ansökan lyfte hon fram sin kreativitet, ledarskap och problemlösningsförmåga som tre av hennes viktigaste egenskaper. Med hjälp av sitt engagemang i VRG Djursholm skoltidning, Rays for Excellence samt Choir Academy kunde hon styrka sitt resonemang. 

Vidare berättar hon att intresset för matematik tilltog redan i slutet på mellanstadiet och hon deltog i olika tävlingar och projekt. Det skulle i sin tur leda till att Nora Caroline provade på forskning, under gymnasietiden. “Under 4 veckor i sommarforskarskolan Rays for Excellence fick jag underarbeta med en professor på KTH samtidigt som jag bodde tillsammans med ett tjugotal andra ungdomar från Sverige och Finland. Där gjorde jag ett projekt inom kvantoptik där jag undersökte en process och en kristallstruktur för att utvärdera huruvida den kunde generera kvantsammanflätning på ett effektivt sätt. Detta har många olika appliceringar, bland annat kan man använda det i kvantdatorer. Jag fick presentera mitt projekt inför publik och fortsatte därefter att engagera mig inom alumninätverket för Rays”. Senare valdes Nora Caroline även in i styrelsen för Rays for Excellence.

Den ideella integrationsfrämjande organisationen Choir Academy ger gratis körlektionerna efter skoltid, och tillsammans med kompisarna James Lockowandt och Clara Folkebo grundade Nora Caroline organisationen under hösten 2018. “Jag ville använda mitt musikintresse på ett meningfullt sätt och göra skillnad i samhället. Själv har jag sjungit i körer och musikaler, och musiken har alltid varit en viktig del i mitt liv. Jag ville ge samma möjlighet till andra, så att de också kan hitta trygghet, glädje och gemenskap i musiken”. På bara några månader engagerades över 30 skolor och 1000 barn. Deras mailutskick med videoinstruktioner tog 600 skolor del av. När de själva insåg att efterfrågan blev stor och behovet att ytterligare expandera verksamheten, utöver de volontärer som redan förvärvats, därmed öka bestämde de sig för att lämna över organisationen till Riksförbundet Unga Musikanter (RUM). “Vi sitter nu i projektledningen och heltidsanställda personer på RUM hjälper oss att driva projektet, genom att söka årlig finansiering. Dessutom blev jag och Clara invalda i RUM:s förbundsstyrelse”

Clara, Nora Caroline och James grundade Choir Academy

 

På VRG Djursholm har Nora Caroline varit skribent i skoltidningen ‘Rydbergaren’, och under sitt sista år valdes hon till skoltidningens chefredaktör. “Det har varit oerhört lärorikt att få arbeta tillsammans med andra elever och vara med och uppmärksamma viktiga händelser i skolan och i samhället. Samtidigt gav det mig också en möjlighet att ta vara på min kreativitet och utveckla mitt skrivande”.

Från gymnasietiden på Viktor Rydberg tar Nora Caroline med sig vikten av att kunna planera sin tid ordentligt.  “Jag har varit tvungen att bli proffs på det för att kunna balansera allt arbete. När jag hade det som stressigast med mitt skolarbete, alla aktiviteter utanför skolan och flera internationella prov, fick jag stöd av skolan och lärde mig att planera in vila på samma sätt som jag planerade in plugg”. Hon berättar vidare att lärarna har varit väldigt bra, för att de både brinner för sina ämnen och ser människan i eleven. “Jag uppskattar verkligen att de har tagit sig tiden att prata med mig och se till att jag mår bra. Många gånger har jag haft svårt att arbeta fokuserat i klassrummet om jag inte fått göra det på mitt eget sätt, och då har lärarna haft förståelse för det och försökt underlätta för mig. Jag har fått ta ansvar för mina egna studier. Den tilliten och friheten är jag oerhört tacksam för.”

Vad Nora Caroline ser fram emot mest under sin kommande tid på Harvard, är framför allt att bli utmanad på ett nytt sätt, och inspireras av människorna i hennes omgivning. “Jag vill lära mig så mycket som möjligt, både i och utanför klassrummet, fortsätta utvecklas som person och hitta nya sätt att påverka min omgivning och göra skillnad med mina kunskaper som ett verktyg. Naturligtvis ser jag också fram emot att få studera i Boston och få vara en del av en väldigt blandad grupp människor från hela världen. Min egen familj kommer från många olika kulturer och bakgrunder, och det är något som jag anser har varit oerhört givande”. Men vad Nora Caroline ska plugga är ännu inte helt klart. “Just nu lutar det mot en double major i matematik och ekonomi, men jag behöver egentligen inte bestämma mig förrän under mitt andra år”.

Grattis till studenten och varmt lycka till på Harvard University, Nora! 

Dela inlägg

Nora Caroline Källersjö, elev VRG Djursholm

Nora Carolines bästa tips till dig som vill plugga utomlands


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vrskolor/gammal.vrskolor.nu/wp-content/themes/generation-d/blog/flexible-blog-sidebar/image.php on line 7

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/vrskolor/gammal.vrskolor.nu/wp-content/themes/generation-d/blog/flexible-blog-sidebar/image.php on line 7
I labbet under forskningen hos 'Rays for Excellence'

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vrskolor/gammal.vrskolor.nu/wp-content/themes/generation-d/blog/flexible-blog-sidebar/image.php on line 7

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/vrskolor/gammal.vrskolor.nu/wp-content/themes/generation-d/blog/flexible-blog-sidebar/image.php on line 7
Redaktionsmöte med VRG Djursholms skoltidning

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok