Temaveckan “Kärleksveckan” har blivit ett traditionsenligt inslag på VRS Djursholm och VRG Djursholm i samband med Alla hjärtans dag. Under veckan uppmärksammas kärleken i alla dess former, på både lektionstid och i korridorerna.

2021-02-14

Kärlekstörstande lax eller förälskad potatis? Menyn i matsalen på Campus Djursholm har under veckan varit full av kärlek, liksom mycket annat i och utanför lektionerna. Eleverna har på sina lektioner fått lära sig om ekvationer att räkna på kärlek, transexualitetens historia, machonormer på idrotten, antikens syn på sex, hur porr påverkar oss, hur kyssar framställs i konsten, lönegap och jämställdhet i företagande och mycket, mycket mer. “Inför temaveckan fick lärarna ytterligare fortbildning av RFSU för att fördjupa sig och bli än bekvämare på att lyfta dessa, ibland utmanade, ämnen i klassrummen”, berättar Erica Hebbe, kurator på VRG Djursholm och samordnare av Kärleksveckan.

Under temaveckan inleddes varje lektion, fysisk såväl som digital, med något ämnesrelaterat kopplat till sexualitet, samtycke och/eller relationer. Lärarna lät verkligen kreativiteten flöda fritt. I biologin dissekerades hjärtan, i slöjden diskuterades klädnormer, och på engelskan fick eleverna författa kärleksbrev. Eleverna som var på plats i skolan fick även känna kärlekens vingslag i skollokalerna där kärlekslåtar strömmade ur högtalarna och hjärtformade ballonger, regnbågsflaggor, vimplar och rosor satte färg och stämning i lokalerna.

Erica Hebbe berättar vidare “På en vägg kunde eleverna skriva vad kärlek är för dem och plocka med sig en komplimanglapp att ge till någon de tycker om. Digitalt har det funnits fototävlingar och både elevkåren och olika komittéer har engagerat sig genom att på olika sätt skapa insamlingar till organisationer som arbetar för allas rätt att älskan vem de vill”

Under lunchrasterna har det visats filmer i aulan och eleverna har fått gå på skattjakt och leta efter goodiebags som gömts inomhus såväl som utomhus fyllda med diverse smått och gott. Biblioteket har bjudit på många boktips och för elever på skolan har den återkommande “blackout-poetry” hörnan lockat till sig diktskrivande elever. VRG Djursholm fick även besök av sexualupplysaren och författaren Sandra Dahlen som föreläste digitalt och de många gymnasieelever som deltog under föreläsningen gavs även möjlighet att ställa frågor. Högstadieeleverna på VRS Djursholm kommer att få lyssna till henne längre fram. 

Det är en entusiastisk och upprymd skolkurator som sammanfattar Kärleksveckan. “Att återberätta denna färgstarka, kreativa, spännande och framförallt viktiga återkommande vecka är svårt – den måste upplevas! Vi tackar alla engagerade, modiga, och fantastiskt ambitiösa lärare och personal som denna vecka har fyllt skolan med minnesvärda samtal, utmanande diskussioner och värdefull kunskap. Tack även underbara elever som bidragit med ert perspektiv, viktiga reflektioner och kreativa aktiviteter så det bli just så bra som de bara kan bli! Together We Achieve More! As always!”

Dela inlägg

Erica Hebbe, kurator VRG Djursholm

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok