Felix von Baumgarten har antagits till University of Oxford. “Att få plugga där är en dröm”, berättar avgångseleven på VRG Djursholm som redogör för en komplex ansökningsprocedur.

2021-01-27

Kalenderåret på University of Oxford är uppdelat på tre terminer med 8 skolveckor vardera. När skolårets första termin börjar i oktober heter en av eleverna Felix von Baumgarten. Den blivande alumnen från VRG Djursholm kommer då att läsa programmet “PPE” bestående av studier i filosofi, politik och ekonomi. “Jag sökte till fem skolor, varav Oxford var en. För det ämnet jag ville plugga är Oxford världsledande, och möjligheten att gå på en skola med det ryktet som Oxford har var ju såklart lockade. Dessutom har jag nog sedan barnsben varit något av en anglofil och alltid känt viss dragning till Storbritannien, både landet och kulturen. Att få plugga där har alltid varit något av en dröm”. 

University of Oxford består av 39 så kallade Colleges och 9 så kallade Permanent private halls, som i praktiken agerar som fristående institutioner. Felix har blivit antagen till colleget Balliol och kommer under, åtminstone sitt första år, att bo i “dorm”, motsvarande studentkorridor. “Hela den delen är jag såklart nervös inför och jag känner faktiskt ingen som går eller ska gå där. Balliol är dock ett tämligen internationellt college, så min situation är nog inte unik”, förklarar Felix.

Den som tror att det går att söka utlandsstudier i sista stund är fel ute. Att ansöka till brittiska universitet som internationell elev är inte särskilt svårt, berättar Felix, men processen tar däremot tid. Ansökningarna måste skickas in i god tid, sista ansökningsdag för University of Oxford är redan 15 oktober året före planerad skolstart. “Jag började med min ansökan på riktigt efter sommarlovet, men i Storbritannien är det vanligt att man börjar skriva brev och be om referenser långt tidigare än så”, förklarar Felix som vidare berättar att man kan söka upp till fem skolor. “Man ansöker genom det statliga UCAS där man laddar upp betyg, brev och rekommendationer digitalt till alla skolor, i mitt fall fem, man vill söka till”.

Under processen har han fått hjälp och guidning av Carys Hexter, lärare i matematik och fysik på VRG Djursholm, som kan ansökningssystemet. “Hennes hjälp har varit ovärderlig under hela processen. Jag tror verkligen att man ska ta så mycket hjälp som möjligt, och min uppfattning är att VR-skolorna har, förutom förberedande undervisning av hög kvalité, ett system med kompetenta lärare som är villiga att hjälpa elever med eftergymnasiala studier”, berättar Felix. 

Programmet som Felix sökte till krävde dessutom ett ämnesspecifikt test. “Testet heter TSA och består av tre delar med problemlösning, kritiskt tänkande och en uppsatsdel. Därutöver kräver alla kurser till Oxford en intervju av de sökande som tagit sig vidare i ansökningsprocessen. Jag fick genomgå två intervjuer digitalt. Ett vanligt år hade intervjuerna hållits i Oxford.”

Den nuvarande elevkårsordföranden spekulerar i att hans goda förmåga att tala, utöver bra betyg och en stor studiemotivation, kan ha varit en viktig faktor till att just han blev antagen. “Det har alltid varit lättare för mig att prata om ett ämne än att skriva om det och jag tyckte att intervjun var väldigt rolig och jag kände att den gick bra”. Att han kommer från Sverige kan också ha bidragit. “Det är inte jättemånga härifrån som söker. Dessutom är priserna för EU-studenter, med anledning av Brexit, det tredubbla mot vad det var förra året. Det kan ha varit så att färre elever från EU sökte, vilket isåfall var till min fördel”, spekulerar Felix.

Avslutningsvis berättar Felix att han ser fram emot att studera något han verkligen tycker om. “Jag ser fram emot att få lära mig och bli lyssnad på, att bli utmanad och inspirerad. Det ska bli helt fantastiskt att få ta del av, och att vara del av, en miljö som främjar kunskap och utveckling på det sättet”.

Stort grattis Felix och vi önskar dig varmt lycka till på University of Oxford!

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok