Killarna från VRG Djursholm inspirerades av en Youtuber och bestämde sig för att tackla en av vår tids stora frågor genom att sälja klimatkompensation till privatpersoner. För det har de vunnit första pris som Årets Entreprenörsföretag i Danderyd.

2020-05-26

Absorb UF säljer klimatkompensation till privatpersoner i form av trädplantering. Genom att hitta nedlagd åkermark kan de ställa om den till skog och på så sätt uppnå en klimatnytta. Företagets vision är att alla ska kunna tackla global uppvärmning på ett enkelt och handlingskraftigt sätt. Prissättningen är satt därefter, och ett planerat träd kostar köparen 10 kronor som i sin tur absorberar i genomsnitt 140 kg koldioxid. I nuläget har företaget planerat drygt 3500 träd. “Det känns otroligt kul att ha vunnit bästa entreprenörsföretag i Danderyd. Det känns fantastiskt att jobba med någonting vi verkligen brinner för”, berättar Fredrik Ramel, Absorbs VD.

Inspiration till affärsidén fick eleverna på Youtube. Den amerikanske youtubern “MrBeast” lyckades plantera 20 miljoner träd på bara några månader, tack vare den ideella kampanjen “Team Trees” som engagerade 800 000 människor att plantera träd. Företagets säljare Carl Båge förklarar varför just skogsfrågan engagerar dem. “Avskogning står för 18% av världens utsläpp. Detta i kombination med skogsbränderna i Sverige 2018 och Amazonas 2019, visade för oss att det är viktigare än någonsin att plantera ny skog”. Ludvig Ternberg, ekonomiansvarig, fyller i “Det vi försöker göra är att få folk att engagera sig tillsammans för att jobba mot gemensamma mål, samtidigt som de tar ett ansvar för sin klimatpåverkan. Där tror vi att folk gör som störst skillnad”.

Killarna ser stor potential i företaget, eftersom de tror att konsumenter idag är villiga att betala mer för klimatneutrala produkter än tidigare. I kursen Entreprenörskap, som eleverna har startat sitt UF-företag inom, ingår även att avveckla företaget. Men det stoppar inte elevernas fortsatta arbete för klimatet för i höst ombildas Absorb till ett aktiebolag. “Prispengarna från vinsten i Årets Företag Danderyd kommer att vara oss till stor nytta i höst, i vårt fortsatta arbete med Absorb”, fyller VD Fredrik Ramel i.

Det viktigaste tipset till andra gymnasieentreprenörer menar företagets marknadsförare Andreas Melander är att inte begränsa sig själv. “Det är helt upp till en själv vad man kan uppnå. Det är viktigt att man gör något som brinner för och tror på. Då kommer man inte se UF som en betygsatt kurs, utan något mer givande som är riktigt roligt”. Fredrik Ramel berättar att det har varit en spännande- och stundtals tuff resa att starta och driva företag. “Vi har haft många toppar och dalar. Personligt och tillsammans har vi utvecklats enormt från den dagen vi startade vårt UF. Vi har lärt oss saker som man inte kan lära sig genom att läsa en bok”.

Dela inlägg

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok