En digital konsert med 60-talshits, där instrument och sång inspelade hemifrån mixas ihop till musikvideos. Så fick natur/musik-ettorna på VRG Odenplan göra sina vårkonsert.

2020-05-20

Eleverna som läser naturprogrammet särskild variant musik och deras musiklärare Anton Lillienwall inspirerades av de många distansensembler som de sett i sociala medier, och vill själva testa om det var något för dem. Eftersom eleverna studerar på distans var den traditionsenliga konserten omöjlig att genomföra på plats. 

Anton berättar att de började med att gemensamt inventera vilka instrument som eleverna hade tillgång till hemma. “Utifrån vilka instrument eleverna hade så kunde vi välja både välja instrument och instrumentstämmor, och därefter fördela och arrangera stämmorna”

I några enstaka fall saknades instrument som Anton då istället kunde spela in från skolan. Men det fanns även ytterligare utrymme för eleverna att vara kreativa i sitt musikskapande. “En elev samplade ljud hemma från bruksföremål, för att efterlikna trummor. Därefter placerade eleven ljuden i ett program och kunde på så sätt skapa ett trumkomp”. 

 

 

Eleverna genomförde respektive inspelning hemifrån och laddade därefter upp sina filer, så att inspelningarna kunde mixas ihop till låtar. Därtill fick eleverna fria händer att skapa filmklipp hemifrån som de sedan kunde sättas ihop till musikvideos. Ljud och bild synkades i ett filmredigeringsprogram, och den digitala konserten tog form. “Vi ville uppnå känslan av att de faktiskt spelar tillsammans – trots avståndet”, förklarar Anton. 

Anton berättar vidare att anledning till att eleverna framför just de gamla 1960-talshitsen, handlar om kursens upplägg “Vi jobbar oss kronologiskt genom popmusikhistorien, och har just lämnat 50-talets rock och rythm n´blues bakom oss. Nu var det naturligt att fortsätta med 60-talets musik”.

 

Välkommen till natur/bild-ettornas digitala konsert – lyssna gärna! 

Come together (The Beatles) – Erik Adelöw, Movitz Malmlund och Ella Usher. 

Raiders on the storm (The Doors) – Edward Sharp, Felicia Athlin, Ingrid Peterson och Sasha Ljungberg.

Spooky (Dusty Springfield) – Nadja Holmlund, Moa Söderström, Angela Zhao, Sandra Kåhre och Ida Bengtsson. 

Substitute (The Who) – Linda Chen, Saga Mangat, Sofia Ingrao och Carl Enström.

Dela inlägg

Anton Lillienwall, musiklärare på VRG Odenplan & VRG Jarlaplan

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok