På VRS Djursholm har miljösamordnaren Tove Lagerqvist engagerat skolan i ett cykelinitiativ bland medarbetarna som nu har fått fler att välja cykeln som färdmedel till jobbet. Dessutom använder idrottslärarna skolans nyinköpta elcykel till och från sin undervisning.

2020-10-26

Tove Lagerqvist är bildlärare på VRS Djursholm och sedan början på 2019 arbetar hon även med miljöfrågor på skolan. Hon ville hitta en insats som både kunde främja en miljövänligare arbetsplats och medarbetarnas hälsa, och kom då i kontakt med “Cykelvänligast”. När Danderyds kommun anslöt till projektet kunde skolan ansöka om att vara med. “Vi har varit med i projektet ‘Prova på elcykel’ i en månad. Fyra medarbetare har fått låna varsin elcykel gratis för att prova att cykelpendla och det blev väldigt positivt.”, berättar Tove. 

“Cykelvänligast” är ett gemensamt initiativ av Cykelfrämjandet, Energi- och klimatrådgivningen och Stockholm stad för att uppmuntra arbetsplatser i Stockholmsregionen att välja cykeln. Arbetsplatsen utser en ansvarig som skickar ut en resvaneundersökning till sina kolleger och därefter kartlägger hur cykelvänlig arbetsplatsen är och vilka insatser som behöver göras utifrån givna kriterier.

 

På VRS Djursholm är det nu ungefär 10 medarbetare som regelbundet cyklar till skolan, vilket är en ökning sedan projektet startade. Några medarbetare cyklar på vanliga cykel och några på elcykel. “Det har varit lätt att genomföra projektet och det har mötts av positiva känslor eftersom det inte finns några krav på deltagande utan är helt frivilligt. Det är så man ska arbeta med miljöarbete tycker jag, eftersom det hos lärare finns en känslighet mot projekt som kräver extra tid”, berättar Tove. 

Skolans rektor Lotta Nordgren hakade på projektet och köpte in en elcykel med flak till skolans idrottslärare som ibland behöver ta sig någon kilometer till en närliggande skog för att orientera med eleverna. Nu slipper de ta bilen för att få med sig material till undervisningen. “Det är klart att om våra lärare föregår med gott exempel och cyklar till Altorpsskogen eller Ösbysjön när de har lektioner där, så ser eleverna att de också kan cykla istället för att få skjuts eller ta moppen”, säger Lotta Nordgren.

 

Idrottsläraren Birgitta Bergström på skolans flak-elcykel påväg till idrottslektion utomhus.

 

Framtidsmöjligheterna för ökad cykling inom organisationen ser Tove som goda. “Om man inför Cykelvänligast på alla enheter kommer fler medarbetare att börja cykla. Det är ju gratis att vara med och vi kan ordna cykelaktiviteter. Det behövs en cykelansvarig på alla skolor som kan uppmuntra till cyklande och projektet är främst för att man ska känna sig frisk men också att man bidrar till en bättre miljö.” Slutligen skickar Tove med ett önskemål till sin arbetsgivare om en morot som hon menar skulle stimulera cyklande. “Det behöver inte vara något dyrt, utan exempelvis en reflexväst som det står Stiftelsens namn på som man som cyklist kan få.” Huvudkontoret låter hälsa att reflexvästar är beställda och påväg till Tove och hennes cyklande kolleger. 

Dela inlägg

Tove Lagerqvist, bildlärare och miljösamordnare på VRS Djursholm

Länktips

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok